Jak zrobić budyń?
Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w chwilach nostalgii i tęsknoty sięgamy po ogólnodostępne budynie, które przygotować można w kilka minut z zakupionych półproduktów. Niestety rozczarowują nas swoim niezbyt apetycznym smakiem wyraźnie różniącym się od deseru, jaki przywodził nam na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeżeli naprawdę chcesz skosztować prawdziwego budyniu, zapoznaj się z poniższym artykułem i zobacz, jak możesz przyrządzić go samodzielnie.
Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w chwilach nostalgii i tęsknoty sięgamy po ogólnodostępne budynie, które przygotować można w kilka minut z zakupionych półproduktów. Niestety rozczarowują nas swoim niezbyt apetycznym smakiem wyraźnie różniącym się od deseru, jaki przywodził nam na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeżeli naprawdę chcesz skosztować prawdziwego budyniu, zapoznaj się z poniższym artykułem i zobacz, jak możesz przyrządzić go samodzielnie.
Budyń domowej roboty
Warto zastanowić się jednak, czy jedzenie budyniu jest wskazane. Podobnie, jak ma to miejsce z niemal każdym produktem spożywczym, budyń powinien znaleźć się w naszej diecie, jednak ilość i częstotliwość jedzenia należy poddawać racjonalnej kontroli. 100 g gotowego budyniu waniliowego to ponad 90 kcal, a więc niemało, jednak w porównaniu z innymi słodkimi przekąskami nie jest to wiele. Poza tym budyń bez wątpliwości mogą jeść te osoby, których dieta z jakichś powodów jest uboga w nabiał.
Przepis na budyń domowy
Do przyrządzenia budyniu potrzebujemy:
- 500 ml mleka,
- łyżeczkę masła,
- pół laski wanilii,
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
W garnku należy zagotować około 300 ml mleka, dodając do niego laskę wanilii, dwie łyżki cukru i łyżeczkę masła.
Krok 2
W pozostałej ilości mleka powinno się dokładnie wymieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej z dodatkiem żółtka, tak aby zniknęły wszelkie grudki.
Krok 3
Kiedy mleko się zagotuje, należy wyjąć z niego wanilię i stopniowo dodawać do niego wcześniej przygotowaną miksturę, cały czas mieszając. Po chwili deser jest gotowy do jedzenia.
Smacznego!