Niskokaloryczne drinki
Już wkrótce wiosna i początek sezonu ogrodowych party. Nawet jeśli nie zamierzasz wyprawiać koktajlu na tarasie, zawsze możesz uprzyjemnić sobie wolny czas pysznym drinkiem. U nas – wersja specjalna. Drinki przyrządza dietetyk.
05.03.2013 | aktual.: 05.03.2013 14:16
Już wkrótce wiosna i początek sezonu ogrodowych party. Nawet jeśli nie zamierzasz wyprawiać koktajlu na tarasie, zawsze możesz uprzyjemnić sobie wolny czas pysznym drinkiem. U nas – wersja specjalna. Drinki przyrządza dietetyk.
Napoje mieszane – drinki, na całym świecie nazywane są AMERICAN DRINKS, a nazwa ta obejmuje wszystkie kategorie, grupy, typy napojów mieszanych. Drinki mają całą rzeszę wielbicieli, przyciągając ich swoim wyglądem, smakiem i aromatem. Oddziałują na nas nie tylko walorami organoleptycznymi, ale również estetycznymi.
Przyrządza się je z mieszaniny win, wódek, soków owocowych, syropów, wody mineralnej, napojów gazowanych, lodu konsumpcyjnego oraz innych dodatków mających wpływ na smak i aromat. Dodatkami mogą być świeże owoce, jaja, białko jaj, żółtko, śmietanka, mleko, różne przyprawy i napary, a także woda i cukier. Są też specjalnie produkowane dodatki, jak: angostura – ekstrakt ziołowo-korzenny o gorzkim smaku i silnym aromacie, grenadina – czerwony, sztucznie aromatyzowany syrop z owoców granatu, orange bitter – gorzko-słodkawa przyprawa smakowa z pomarańczy.
Wśród składników drinków są takie, które znacząco podnoszą ich wartość energetyczną. Należą do nich: syropy, jaja, żółtka, śmietanka i cukier. Należy pamiętać, że kaloryczny jest również sam alkohol w drinku; 1 gram czystego alkoholu dostarcza 7 kcal energii. Dla porównania podam, że 1 gram cukru to 4 kcal, a 1 gram tłuszczu to 9 kcal energii.
Long czy short?
Idealny drink alkoholowy niskokaloryczny to taki, który zawiera mało alkoholu i jest wytrawny lub mało słodki. Takie właśnie napoje można znaleźć wśród long drinków. Short, drinków ze względu na ich wysoką zawartość alkoholu, nie można zakwalifikować do grupy niskoenergetycznych.
Short drinki– napoje mieszane, których pojemność nie przekracza 100 ml. Nie są rozcieńczane miksami (napoje i wody gazowane, soki), w związku z tym ich moc waha się na ogół w granicach 30-40 %. Najczęściej podawane są w niskich i szerokich szklanicach zwanych old fashioned.
Long drinki – to kategoria łagodnych napojów mieszanych. Serwuje się je w dużych kielichach lub szklanicach, często z dużą ilością lodu o różnej granulacji, szprycuje wodami musującymi i garniruje różnorodnymi owocami lub – w przypadku wytrawnych – warzywami. Objętość porcji long drinka wynosi 100-300 ml i więcej. Zawartość alkoholu w tych napojach, z powodu rozcieńczenia różnymi miksami, jest 2-, 3-krotnie mniejsza niż w short drinkach i waha się najczęściej w granicach 9-15 %.
Miksowanie, mieszanie i przygotowywanie drinków
Przy sporządzaniu drinków stosuje się różne metody pracy. Technika zależy od tego, czy napój jest łatwy, czy trudny do wymieszania oraz od użytych w nim składników. Napoje miesza się w:
szklanicy barmańskiej z łyżeczką barmańską do mieszania – drinki z klarownych,
rozcieńczonych i łatwych do wymieszania składników;
shakerze – drinki trudne do wymieszania;
blenderze – drinki trudne do wymieszania (zamiast shakera);
szkle do podawania drinków – tak miesza się łatwo łączące się składniki.
Kolejność czynności
Czynności wykonywane podczas sporządzania drinków powinny przebiegać zawsze w tej samej kolejności. Należy:
przygotować odpowiednie szkło i składniki,
włożyć lód do sprzętu, w którym będziemy przygotowywać drink,
odlać wodę powstałą ze stopionego lodu,
odmierzyć składniki i wlać do lodu,
w zależności od użytego sprzętu – potrząsać, mieszać lub miksować,
wlać drinka przez sitko do schłodzonego szkła,
przy long drinkach podać słomkę lub mieszadełko.
APPLE JACK BUCK
50 ml Calvados lub Apple Brandy
15 ml soku cytrynowego
100-150 ml Ginger Ale (imbirowy napój musujący)
Dwa pierwsze składniki shakerować z lodem, przecedzić do szklanicy highballowej (szklanka do long drinków średniej wysokości)do połowy napełnionej lodem, dopełnić zimnym miksem i lekko zamieszać. Dekorować plastrem cytryny.
SUSIE TAYLOR
50 ml White Rum
sok z 1/2 cytryny
100-150 ml Ginger Ale
Szklanicę collinsową ( szklanka do long drinków wysoka)napełnić lodem, wlać dwa pierwsze składniki, dobrze wymieszać, doszprycerować zimnym Ginger Ale i lekko zamieszać. Garnirować plastrem cytryny.
CUERNAVACA COLLINS
25 ml Tequila Blanco
25 ml Bols Silver Top Dry Gin
25 ml soku z limy
150 ml wody sodowej
Trzy pierwsze składniki shakerować z lodem, przecedzić do szklanicy collinsowej napełnionej do połowy kostkami lodu, dodać zimnej wody sodowej i lekko zamieszać. Dekorować plastrem limy.
HORSES NECK
60 ml Brandy
240 ml Ginger Ale
10 kropli Angostura Bitters
twist ze skórki całej cytryny
Zaczepić dobrze końcówkę twista o brzeg szklanicy collinsowej, pozostały twist skręcić spiralnie wewnątrz szklanicy, dodać 4-5 kostek lodu, wlać Brandy oraz Ginger Ale i na wierzch napoju nalać Angostura Bitters.
BITTER-LEMON BRACER
50 ml Bols Vodka
50 ml soku pomarańczowego
sok z 1/2 cytryny
150 ml Bitter lemon lub Tonic water
Napełnić szklanicę collinsową kostkami lodu, wlać trzy pierwsze składniki, dopełnić zimnym miksem i zamieszać. Garnirować twistem ze skórki pomarańczowej i cytrynowej.
BUENAS TARDES
40 ml Tequila Reposado
130 ml soku jabłkowego
25 ml soku cytrynowego
Miksować z lodem w szklanicy barmańskiej, przecedzić do szklanicy collinsowej i dopełnić kostkami lodu. Garnirować plastrami cytryny i zieloną maraską.
ORANGE COOLER
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml soku pomarańczowego
25 ml soku jabłkowego
Składniki wlać do szklanicy collinsowej, dobrze zamieszać, dopełnić kruszonym lodem i lekko zamieszać. Dekorować twistem z 1/2 skórki pomarańczy.
BLOODY MARY
90 ml Bols Vodka
180 ml soku pomidorowego
30 ml soku cytrynowego
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2-3 krople sosu Tabasco
1 g soli selerowej
1 g soli
Shakerować z lodem i przecedzić do szklanicy collinsowej z 2-3 kostkami lodu. Można garnirować listkami selera lub łodygą selera naciowego.
SALTY DOG
50 ml Bols Vodka
100 ml soku grejpfrutowego
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/4 łyżeczki soli
Wlać wszystkie składniki do szklanicy highballowej z 3-4 kostkami lodu i dobrze zamieszać.
CHERRY RUM COLA
40 ml Dark Jamaica Rum
20 ml Bols Cherry Brandy
1 łyżeczka soku cytrynowego
200 ml Coca-Cola
Trzy pierwsze składniki wlać do szklanicy collinsowej napełnionej do 3/4 kostkami lodu, dobrze zamieszać i doszprycować zimną colą. Dekorować plastrem cytryny.
Receptury na drinki to standardowe napoje mieszane rekomendowane przez IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów) zaczerpnięte z „Vademecum barmana” Z. Nowickiego.
(mja/bb), kobieta.wp.pl