Pieczona cukinia
Już niedługo na naszych stołach pojawi się wiele świeżych warzyw nieobecnych w naszym jadłospisie zimą. Warto skorzystać z tej okazji i czerpać garściami z tej feerii zapachów, smaków i kolorów. Nie jest to takie trudne, co więcej, w czasie trwania lata nawet dieta wegańska wydaje się bogata i różnorodna. Z tego też powodu warto poznać kilka ciekawych możliwości jedzenia warzyw. Nie zawsze musimy je traktować jako niezbyt lubiany dodatek do obiadu albo ewentualną przekąskę między posiłkami. Warzywa to nie tylko produkt, na bazie którego możemy przygotować pyszną sałatkę, lecz także ciekawa inspiracja dla wielu innych potraw. Można je przecież jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu albo upieczeniu, a zamknięcie ich w zalewie pozwala nam choć trochę przypomnieć sobie smak minionych wakacji. I tak jak pomidory, sałata, ogórki czy ziemniaki często pojawiają się na naszych talerzach, tak na przykład cukinia jedzona jest przez nas znacznie rzadziej. Powodem takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim to, że nie za bardzo mamy pomysł, w jaki sposób możemy ją przygotować. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz propozycje potraw z cukinią, a także nauczysz się ją zapiekać.
22.06.2012 | aktual.: 23.06.2012 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia pieczona w piekarniku
- 1 cukinii,
- 1 cebuli,
- 5 pieczarek,
- oliwy z oliwek,
- soli,
- parmezanu,
- pieprzu.
Cukinię dokładnie myjemy i po osuszeniu kroimy na niewielkie krążki. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w paski. Następnie wszystkie składniki smarujemy oliwą z obu stron i układamy po przyprawieniu solą oraz pieprzem na papierze do pieczenia. Teraz tylko wystarczy całość posypać parmezanem i piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Smacznego!