Sos do łososia

GotowaniePrzepisySos do łososia
06.06.2012 23:20
Sos do łososia
Karolina
Karolina

Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ta wyśmienita ryba. W ostatnim czasie na pewno zauważyłaś, przeglądając menu w restauracji, że łosoś cieszy się ogromną popularnością, a szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów. Zawsze tak jest, że jak jakaś potrawa jedzona w różnych miejscach przypadnie nam do gustu, pragniemy jak najwierniej odtworzyć ją w domu. Z tego względu pojawia się wiele przepisów na potrawy z łososia, które możemy samodzielnie przyrządzić. Czasami jednak najmniejsze niedopatrzenie może zepsuć cały efekt, nad którym pracowałyśmy godzinami. Dlatego też niezwykle ważne jest, aby przed rozpoczęciem dobrze zapoznać się z każdym detalem. Smakosze łososia doskonale wiedzą, że wyśmienity smak zawdzięczany jest nie tylko samej rybie, ale także komponowanym z nią produktom. I tak ważnym elementem wielu potraw z łososia jest składający się na nie sos. Przeczytaj poniższy artykuł i spraw, aby ryba ta przestała mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice.

Sosy do łososia

Bardzo dobrze z łososiem komponuje się również sos cytrynowy. Żeby go zrobić, musisz podpiec na maśle mąkę, a następnie dodać do sosu bulion rybny, sok z cytryny, odrobinę cukru, a także soli.

Podobnie przyrządza się także sos chrzanowy. Wystarczy, że do podpieczonej mąki dodasz śmietanę, łyżkę chrzanu oraz odrobinę cukru.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie