Sos do łososia
Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ta wyśmienita ryba. W ostatnim czasie na pewno zauważyłaś, przeglądając menu w restauracji, że łosoś cieszy się ogromną popularnością, a szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów. Zawsze tak jest, że jak jakaś potrawa jedzona w różnych miejscach przypadnie nam do gustu, pragniemy jak najwierniej odtworzyć ją w domu. Z tego względu pojawia się wiele przepisów na potrawy z łososia, które możemy samodzielnie przyrządzić. Czasami jednak najmniejsze niedopatrzenie może zepsuć cały efekt, nad którym pracowałyśmy godzinami. Dlatego też niezwykle ważne jest, aby przed rozpoczęciem dobrze zapoznać się z każdym detalem. Smakosze łososia doskonale wiedzą, że wyśmienity smak zawdzięczany jest nie tylko samej rybie, ale także komponowanym z nią produktom. I tak ważnym elementem wielu potraw z łososia jest składający się na nie sos. Przeczytaj poniższy artykuł i spraw, aby ryba ta przestała mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice.
Sosy do łososia
Bardzo dobrze z łososiem komponuje się również sos cytrynowy. Żeby go zrobić, musisz podpiec na maśle mąkę, a następnie dodać do sosu bulion rybny, sok z cytryny, odrobinę cukru, a także soli.
Podobnie przyrządza się także sos chrzanowy. Wystarczy, że do podpieczonej mąki dodasz śmietanę, łyżkę chrzanu oraz odrobinę cukru.
Smacznego!