GotowaniePrzepisySos do mięsa

Sos do mięsa

Sos do mięsa
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie mięsa w sosie](http://www.shutterstock.com/pic19916758/stockphotojuicysteak.html) / Shutterstock
Karolina
29.03.2012 23:20, aktualizacja: 10.09.2018 12:55

Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach.

Mięso w diecie

Obraz
© [Zdjęcie mięsa](http://www.shutterstock.com/pl/pic103871771/stockphotoasetofporkandbeefmeatsoncuttingboards.html?src=TWLVb8BPVoIy3OGxEBVzZw172) / Shutterstock

Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych rezygnują z jedzenia mięsa, [block position="indent"]36[/block] jednak mimo wszystko nadal stanowi ono jeden z najczęściej spożywanych przez nas produktów. Pyszne schabowe albo mielone kotlety, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym albo pieczony kurczak to tylko niektóre z dań, na myśl o których leci nam ślinka. I chociaż potrawy wegetariańskie, a nawet wegańskie potrafią być naprawdę smaczne, to jednak nie zawsze są w stanie zastąpić nam mięsne rarytasy. Przecież drób, wieprzowina albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jak zrobić sos do mięsa?

Obraz
© [Zdjęcie sosów](http://www.shutterstock.com/pic158344832/stockphotovarioussaucesonwhitewoodentable.html) / Shutterstock

Zanim poznamy jakikolwiek przepis na sos do mięsa, zastanowimy się nad tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę w trakcie jego robienia. [block position="indent"]51[/block] Po pierwsze, odpowiedź na pytanie, jak zrobić sos do mięsa powinna poprzedzać informacja, z jakim gatunkiem tego produktu mamy do czynienia. Nawet najmniej doświadczona osoba, która stawia w kuchni pierwsze kroki, doskonale zdaje sobie z sprawę z tego, że mięso z kurczaka różni się nie tylko w smaku, lecz również w sposobie przygotowania i strukturze od mięsa wieprzowego. Z tego też względu niektóre sosy pasują znacznie bardziej do wołowiny niż drobiu. I tak delikatne mięso z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z sosem śmietanowym albo koperkowym, a wieprzowina idealnie łączy się z sosem śliwkowym bądź też chrzanowym. Sos to nie tylko świetny sposób na wzbogacenie potrawy, jego umiejętne przygotowanie spowoduje, że z mięsa zostaną wydobyte najlepsze walory smakowe. Jesteś ciekawa, jakie pomysły na sosy możesz wykorzystać w kuchni? Zobacz nasze propozycje, które sprawią, że staniesz się nałogowym mięsożercą.

Przepis na sos do mięsa

Obraz
© [Zdjęcie sosu koperkowego](http://www.shutterstock.com/pic194780903/stockphotocreamsauceforfishinaglassdish.html) / Shutterstock

Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu jest przygotowanie sosu koperkowego.. Wystarczy, że razem z mięsem podsmażysz cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie dodasz do niego śmietanę zaprawioną wodą z mąką. Na koniec, kiedy sos uzyska już gęstszą konsystencję, wystarczy dodać dużo świeżego kopru i doprawić całość solą oraz pieprzem.

Sos chrzanowy do mięsa bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z wieprzowiną. W celu jego przygotowania należy rozpuścić odrobinę masła i podsmażyć mąkę. Następnie dodajemy do całości śmietanę, a w razie potrzeby niewielką ilość bulionu. Na koniec doprawiamy sos solą i cukrem.

Sos żurawinowy do mięsa to ciekawa propozycja zwłaszcza dla osób uwielbiających dziczyznę. Wystarczy tylko połączyć kawałki jabłka, sok z cytryny i żurawinę, a następnie doprawić solą, cukrem i wytrawnym winem.

Sos pieczeniowy robimy natomiast na bazie soku z mięsa, jaki został wydobyty w trakcie procesu pieczenia. Następnie dodajemy do niego mąkę, śmietanę, a w razie potrzeby sól, pieprz i inne przyprawy według własnego uznania.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także