Sosy do kaszy
Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić smak wielu dań, więc warto je wypróbować.
20.06.2011 | aktual.: 21.06.2011 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić smak wielu dań, więc warto je wypróbować.
Jego zaletą jest niebywały aromat, który unosi się w domu w trakcie przygotowywania tego smacznego sosu. Wadą natomiast fakt, iż dostęp do świeżych grzybów jest w pewnych porach roku znacznie utrudniony. Aby przygotować ten rodzaj sosu należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 10 dag grzybów, 1 cebulę, masło oraz 2 łyżki mąki. Przystępując do działania w pierwszej kolejności należy opłukać grzyby, a potem zanurzyć je w przegotowanej wodzie na noc. Następnie należy je ugotować w osolonej wodzie wraz z posiekaną cebulką. W tym czasie można przygotować zasmażkę z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki. Ugotowane grzyby i cebulkę trzeba zmiksować i połączyć z zasmażką. Tak przyrządzoną miksturę zaleca się lekko zagotować, a kiedy sos lekko ostygnie, dodać do niego śmietanę oraz doprawić solą oraz pieprzem. Zaletą sosu grzybowego jest przede wszystkim jego uniwersalność. Nadaje się on bowiem zarówno do dań z dziczyzną, jak i podkreśla smak drobiu. Kasza gryczana to jedno rozwiązanie, można jednak polać tym sosem także kaszę jaglaną, przez co stanie się ona smacznym dodatkiem do posiłku obiadowego. Takisos grzybowy można też wzbogacić natką z pietruszki. Przyda się ona także do dekoracji dania z kaszą. Sos grzybowy świetnie będzie smakować również dodany do ziemniaków i niemal każdego rodzaju makaronu.
Sos na „ostro”
Taki dodatek kulinarny doskonale komponuje się dodany do mięsa i kaszy jęczmiennej lub gryczanej, z której oprócz serwowania dań głównych, można przygotować także pyszne kotleciki wegetariańskie. Ten rodzaj sosu jest często zwany meksykańskim, ze względu na wyrazisty i bardzo „ognisty” smak, rozpalający kubki smakowe. Taki aromat zawdzięcza on głównie użyciu papryczki chili, która nadaje mu ostrego akcentu. Przygotowując sos pomidorowy należy przygotować następujące składniki: pół kilograma pomidorów, 1 cebulę, 2 papryki czerwone, papryczkę chili oraz oregano, sól i pieprz. Z pomidorów należy usunąć gniazda nasienne, a następnie podzielić je na ćwiartki i zdjąć skórkę. Podobnie należy postąpić z papryką. Cebulkę można pokroić na talarki. Wszystkie składniki należy umieścić w mikserze i wymieszać, aż powstanie gładka masa. Kiedy będzie już gotowa, dodaje się oliwę z oliwek i gotuje do momentu, aż sos zgęstnieje. W tym przypadku także można go nieco zabielić śmietaną, jednak taki zabieg spowoduje, że stanie się on bardziej łagodny.
Dużo szybciej można przygotować sos pomidorowy z koncentratu. Tym sposobem można zaoszczędzić sporo czasu, który traci się obierając warzywa ze skórki. Wystarczą więc: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml wody, kostka rosołowa, 2 łyżki mąki i łyżka masła. Kostkę rosołową należy rozpuścić w wodzie, a następnie dodać koncentrat, 2 ząbki czosnku i zeszkloną na patelni, drobno poszatkowaną cebulkę, a całość zagotować. Taką mieszanką zagęszcza się mąką rozmieszaną w wodzie, a podczas gotowania dodaje masło. Na koniec sos należy zabielić śmietaną.