GotowaniePrzepisySurówka do ryby

Surówka do ryby

Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli musimy przyrządzić coś wyłącznie dla siebie, jednak i tutaj trudno sprostać brakowi wystarczającej ilości czasu, jak też konieczności prowadzania zróżnicowanej i zbilansowanej zarazem diety. Jeszcze więcej problemów napotykamy, gdy musimy zaspokoić nieraz bardzo odmienne gusta kulinarne wszystkich członków rodziny. W takiej sytuacji niezwykle trudno jest znaleźć propozycję, która odpowiadałaby wszystkim. Codzienne smażenie uwielbianych przez większość kotletów schabowych może się z czasem znudzić, a na horyzoncie często nie widzimy żadnej rozsądnej alternatywy. Jednakże wystarczy trochę głębiej się zastanowić i sięgnąć po produkty szczególnie zalecane przez dietetyków, o których z niewiadomych przyczyn zapominamy. Mowa tu przede wszystkim o wyśmienitych rybach, które możemy wykorzystać nie tylko w formie przystawki czy jako dodatku do śniadania, ale także jako główny składnik obiadu. W jaki sposób tego dokonać? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak przygotować rybę na obiad. Poznasz także sprawdzone przepisy na surówki świetnie komponujące się z tym daniem.

Surówka do ryby
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie ryby z surówką](http://www.shutterstock.com/pl/pic169277342/stockphotofreshfishwithsalad.html?src=GG30CrDV6aEAA8faybuUng125) / Shutterstock
Karolina

Ryba na obiad

Obraz
© [Zdjęcie ryb](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=185574986&src=id) / Shutterstock

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak rzadko jemy ryby? Jednym z powodów jest oczywiście cena tych produktów spożywczych, nieraz przewyższająca cenę mięsa wieprzowego albo kurczaka. Z drugiej strony, jedzenie ryb kojarzy się nam z koniecznością ich skrobania i obierania z ości. Jednakże możemy temu w bardzo prosty sposób zaradzić, decydując się na zakupienie filetów, jednak unikając uwielbianych przez dzieci i chłonących tłuszcz paluszków rybnych. [block position="indent"]28[/block] Często też nie wiemy, w jaki sposób przygotować rybę na obiad. W najbardziej klasycznym wydaniu wystarczy obtoczyć ją w mące i usmażyć na oleju, jednak istnieje wiele pomysłów na urozmaicenie takiej propozycji podania. Bardzo dobrze smakuje chociażby ryba w sosie śmietankowym[/url] albo sosie pomidorowym. Wdzięczną propozycją jest także przygotowanie ryby pieczonej z koprem, czosnkiem i masłem. Dużym powodzeniem cieszą się również kotlety rybne czy wyśmienita zupa rybna. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jednak nieumiejętne dobieranie dodatków do ryby. Jednym z pomysłów na to, jak wzbogacić smak omawianego produktu jest przygotowanie warzywnych surówek do ryby. Zobacz, jaka surówka do ryby jest najlepsza.

Surówki do ryb

Obraz
© [Zdjęcie kiszonej kapusty](http://www.shutterstock.com/pl/pic84472723/stockphotofreshpickledcabbagegermansauerkrautwithingredientsinbowl.html?src=teCFI0gEyg7L919ecTUjEA135) / Shutterstock

Chyba najbardziej klasyczną surówką do smażonej ryby jest ta przyrządzona z kiszonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste. [block position="indent"]29[/block] Wystarczy pokroić kapustę, dodać do niej odrobinę startego jabłka, cebulę, sól, cukier, pieprz, a także olej. Wszystkie składniki po wymieszaniu będą tworzyły słodko-kwaśną całość, podkreślającą walory smakowe ryby.

Surówka do dania z ryby może być także przygotowana z marchewki. Wystarczy zetrzeć na tarce marchewkę, odrobinę jabłka, a całość skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz cukrem.

Inną propozycją wykorzystywaną zwłaszcza latem jest przygotowanie surówki z młodej kapusty. Kapustę wystarczy odrobinę poszatkować, dodać startą marchewkę, skropić sokiem z cytryny i całość zwieńczyć majonezem bądź śmietaną.

W podobny sposób przygotowuje się także surówkę z selera. W celu jej wykonania powinnaś zetrzeć na tarce sporą ilość selera, odrobinę jabłka i dodać kilka łyżek śmietany. Oprócz tego, do surówki dodaje się sok z cytryny i cukier.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie