Zupa cytrynowa

GotowaniePrzepisyZupa cytrynowa
04.11.2011 00:20
Zupa cytrynowa
Karolina
Karolina

Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu. Sprawę pogarsza fakt, że jedzenie zup jest bardzo wskazane, zwłaszcza dla tych, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów w zdrowy sposób. Warto zatem nie rezygnować z ich gotowania, a rozszerzyć dotychczasowy zbiór przepisów o nowe, czasami zaskakujące nas propozycje. Jedna z ciekawszych receptur dotyczy przyrządzania zupy cytrynowej. Jeżeli dziwi, lecz jednocześnie intryguje cię to zestawienie albo jeśli szukasz inspiracji w kuchni, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak ją ugotować oraz co daje ci dodawanie tytułowego owocu do potraw.

Jak ugotować zupę cytrynową?

  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 50 g ryżu białego,
  • 2 jajka,
  • 60 ml soku z cytryny,
  • świeżą miętę,
  • sól,
  • pieprz.

Do gotującego się bulionu dodaj surowy ryż i gotuj go pod przykryciem około 15 minut, aż zacznie być miękki.

Krok 2

Surowe jajka rozbij do oddzielnego naczynia i stopniowo dodawaj do nich sok z cytryny. Kiedy połączysz te składniki, cały czas mieszając, dodaj do nich niewielką ilość gorącego bulionu i mieszaj.

Krok 3

Zdejmij bulion z ognia i poczekaj, aż przestanie się gotować, a następnie, cały czas mieszając, dodawaj jajka. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól, jednak nie przesadzaj z ich ilością, aby nie zdominowały delikatnego smaku zupy. Przed podaniem ozdób ją kilkoma liśćmi świeżej posiekanej mięty.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie