Granita jagodowa
Wspaniale odświeżający deser, idealny po letnim obiedzie.
14.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
*Składniki: *1/2 szklanki wody
1/4 szklanki substytutu cukru
30 dag mrożonych jagód lub borówek amerykańskich
1 cytryna; zetrzeć skórkę i wycisnąć sok cienkie kawałki skórki cytrynowej do dekoracji
1/2 szklanki niskotłuszczowej bitej śmietany
W małym garnku na średnim ogniu zagotować wodę z substytutem cukru. Gotować przez 2 minuty, a następnie odstawić i schłodzić do temperatury pokojowej. W naczyniu miksera lub robota kuchennego umieścić jagody, skórkę cytrynową, sok cytrynowy i ostudzony syrop. Za pomocą końcówki z metalowym ostrzem miksować przez 2 minuty lub aż jagody będą grubo rozdrobnione. Przelać do małej metalowej miski i zamieszać kilka razy widelcem, rozdrabniając ewentualnie większe kawałki. Nakryć miskę folią, wstawić do zamrażalnika i zostawić do następnego dnia. Nałożyć masę do 6 szklanych pucharków, udekorować kawałkami skórki cytrynowej i nałożyć śmietanę (według uznania).
* Liczba porcji: 6 Wartość odżywcza: *1 porcja: 60 kalorii, 0,5 g tłuszczu, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 0 g białka, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0 mg cholesterolu, 0 mg sodu
Przepis pochodzi z książki Artura Agatstona "Dieta South Beach. Książka kucharska", która ukazała się nakładem Domu Wydawniczego Rebis.