06.06.2006 | aktual.: 29.06.2010 14:39
*Zmień proporcje: mniej mięsa, więcej warzyw i owoców. Reszta pozostaje bez zmian. Lista gości - według upodobań. *
Jest kilka zasad zdrowego grillowania. Oto one: używamy tylko specjalnego węgla drzewnego.
Ryby oraz mięso układamy na karbowanych tackach, tak by tłuszcz nie spływał do paleniska
(w ten sposób unikamy szkodliwych substancji, powstających w wyniku spalania tłuszczu). Unikamy również otwartego ognia: palenisko powinno się żarzyć równomiernie. Ryby i mięso wymagają większej temperatury niż owoce, warzywa. Pomidory pieczemy na folii aluminiowej. Bakłażany, ogórki, paprykę i grejpfruty możemy ułożyć bezpośrednio na ruszcie.
*Salsa z kurczakiem *- szkl. pomidorowego sosu włoskiego
- 6 piersi kurczaka
- łyżeczka mielonej papryki
- 8 mandarynek (jeśli z puszki to osączone)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 plastrów ananasa z puszki (dobrze osącz) lub świeżego (wybierz taki, który ma zielone liście) - 1/2 filiżanki czerwonej pokrojonej w plastry papryki
Połącz przecier ze zmieloną papryką, potem posmaruj nim mięso i włóż do lodówki (na parę godzin, albo na całą noc). Wymieszaj obrane i podzielone na cząstki mandarynki, pomidorki, kawałki ananasa i posyp pieprzem. Pozostaw na pół godziny. Pokrój mięso na kawałki i ułóż na grillu. Opiekaj 10 min. z każdej strony. Podawaj z sałatką owocową.
*Grejpfrut wspaniały *- 2 średniej wielkości grejpfruty: biały i czerwony
- liście mięty do dekoracji
Grejpfruty dokładnie wyszoruj szczoteczką w gorącej wodzie. Wytrzyj. Pokrój (najlepiej na sześć cząstek). Ułóż na ruszcie. Pamiętaj: przy pieczeniu owoców i warzyw palenisko nie może być tak gorące jak przy pieczeniu mięsa i ryb. Opiekaj po 5 min. z każdej strony. Podawaj z młodymi listkami mięty.
*Łosoś po meksykańsku *- 4 dzwonka łososia
- 1/2 cebuli
- 2 pomidory
- 2 mandarynki
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- łyżka oliwy
- sól
Z jednej mandarynki wyciśnij sok, drugą podziel na cząstki. Pomidory
i cebulę pokrój na cząstki, zmieszaj, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Potem dodaj mandarynki oraz pietruszkę i oliwę. Pozostaw na pół godziny. Rybę skrop sokiem z mandarynki
i cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Opiekaj 10 min. z każdej strony. Podawaj z mandarynką, cebulą i pomidorem.
Wiwat pomidory!
- 6 pomidorów
- 3 łyżki octu z jabłek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku (roztarte)
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku albo bazylii
- 6 grzanek z razowego chleba
Pomidory umyj, przekrój na pół, wyjmij miąższ. Wymieszaj go z octem jabłkowym i łyżką oliwy,
liśćmi laurowymi, roztartym czosnkiem i z ziołami. Do marynaty włóż wydrążone połówki pomidorów. Odstaw na 10 minut, przewróć na drugą stronę i czekaj kolejne 10 minut. Kromki pieczywa skrop oliwą (możesz też posmarować je marynatą). Na każdej z nich połóż dwie połówki pomidora.
Grzanki połóż na ruszcie. Opiekaj przez około 20 minut. Podawaj natychmiast.
Ziołowa marynata do mięsa
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 3/4 łyżeczki suchego rozmarynu lub gałązka świeżego
- wiórki albo starta skórka z połowy cytryny
- po 2 łyżki: soku z cytryny i oleju rzepakowego
- roztarty ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozmaryn zalej gorącą wodą, przestudź i dodaj pozostałe składniki. Marynatę przelej do butelki, zakorkuj, przechowuj w lodówce (zużyj w ciągu tygodnia). Świetna do kurczaka
i do ryb. Przed pieczeniem na ruszcie mięso wystarczy lekko skropić.
* Zielone grzanki *- 2 młode cukinie
- kabaczek
- 3 łyżki majonezu light
- łyżka oleju
- bazylia
- mały słoik pikli
- sól
- pieprz
Cukinie umyj, wytrzyj, odetnij końce, wydrąż środek. Umyty kabaczek skrop olejem, upiecz, rozetrzyj widelcem, przestudź, wymieszaj z majonezem, posiekanymi piklami, przypraw. Nałóż farsz do cukinii i wstaw je na kwadrans do lodówki. Wyjmij, pokrój na ukośne plastry i ułóż na ruszcie.
Piecz ok. 7 min. z każdej strony. Podawaj natychmiast.