GotowaniePrzepisyGulasz

Gulasz

To węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Węgrzy nazywają je pörkölt.

Gulasz
Źródło zdjęć: © zdjęcie producenta

26.09.2011 | aktual.: 26.09.2011 12:31

To węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Węgrzy nazywają je pörkölt. Słowo gulasz natomiast pochodzi od nazwy pochodnej tej potrawy - zupy gulaszowej, która po węgiersku brzmi: gulyásleves. Nie tylko Polacy zaczęli używać nazwy gulasz dla gęstych mięsnych sosów, robią to także Niemcy (gulasch) i Anglicy (goulash). W Pudliszkach gulaszem nazywamy przepyszne danie stworzone na bazie rosołu z kury z kawałkami mięsa wieprzowego i wołowego oraz nutą pomidorowego smaku.

Nasza propozycja na dziś to gulasz podawany z opiekanymi w piecu ziemniaczkami i gotowanymi na parze brokułami. To danie stanowi pożywny i smaczny posiłek z którego dumna będzie każda pani domu.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)