GotowaniePrzepisyHalloween od kuchni

Halloween od kuchni

Halloween od kuchni
Źródło zdjęć: © foodpanda.pl
24.10.2014 15:52, aktualizacja: 24.10.2014 16:06

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

Podstawą dla wielu przepisów na potrawy z dyni jest miąższ dyniowy, z którego przyrządzamy puree. Jak przygotować dyniowe puree? To proste, wystarczy:
• pokroić dynię na kawałki
• zapiec w piekarniku, do momentu aż kawałki zmiękną
• upieczone kawałki dyni należy odłożyć do ostygnięcia
• na koniec należy rozdrobnić blenderem kawałki, aż powstanie jednolita masa Gotowa masa dyniowa daje ogromne możliwości kulinarne. Można z niej m.in. przyrządzić dyniowe risotto czy zupę krem z dyni, a także przepyszne desery, jak np. dyniowe creme brulee, racuszki lub ciasto dyniowe.

Poniżej przepisy na dyniowe risotto:
Składniki:
½ kg miąższu dyni
1 cebula, drobno posiekana, 50-60 g masła
2 listki szałwii, garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu arborio (do risotto)
500 ml bulionu drobiowego
40-50 g startego parmezanu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powoli po jednej łyżce dolewaj bulion, nieustannie mieszając. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę. Na koniec posyp natką pietruszki i gotowe.

na podstawie foodpanda.pl/(gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także