Halloween od kuchni

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

Obraz
Źródło zdjęć: © foodpanda.pl

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

Podstawą dla wielu przepisów na potrawy z dyni jest miąższ dyniowy, z którego przyrządzamy puree. Jak przygotować dyniowe puree? To proste, wystarczy:
• pokroić dynię na kawałki
• zapiec w piekarniku, do momentu aż kawałki zmiękną
• upieczone kawałki dyni należy odłożyć do ostygnięcia
• na koniec należy rozdrobnić blenderem kawałki, aż powstanie jednolita masa Gotowa masa dyniowa daje ogromne możliwości kulinarne. Można z niej m.in. przyrządzić dyniowe risotto czy zupę krem z dyni, a także przepyszne desery, jak np. dyniowe creme brulee, racuszki lub ciasto dyniowe.

Poniżej przepisy na dyniowe risotto:
Składniki:
½ kg miąższu dyni
1 cebula, drobno posiekana, 50-60 g masła
2 listki szałwii, garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu arborio (do risotto)
500 ml bulionu drobiowego
40-50 g startego parmezanu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powoli po jednej łyżce dolewaj bulion, nieustannie mieszając. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę. Na koniec posyp natką pietruszki i gotowe.

na podstawie foodpanda.pl/(gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

"Sophisticated silk" hitem na jesień. Manicure w stylu Seleny Gomez robi furorę
"Sophisticated silk" hitem na jesień. Manicure w stylu Seleny Gomez robi furorę
Doświadczył rytuału przejścia. Niewielu wie, z czym to się wiąże
Doświadczył rytuału przejścia. Niewielu wie, z czym to się wiąże
Pokazała zdjęcie Harry'ego. Uwagę zwraca jego nazwisko
Pokazała zdjęcie Harry'ego. Uwagę zwraca jego nazwisko
Przed laty stracił żonę. Dziś jest związany z młodszą o 20 lat modelką
Przed laty stracił żonę. Dziś jest związany z młodszą o 20 lat modelką
Pojawiła się na gali Emmy. Tak wygląda w wieku 43 lat
Pojawiła się na gali Emmy. Tak wygląda w wieku 43 lat
Wskoczyła w suknię z "nagim" dołem. Wow to mało powiedziane
Wskoczyła w suknię z "nagim" dołem. Wow to mało powiedziane
Potwierdzili związek. Minge nie gryzła się w język
Potwierdzili związek. Minge nie gryzła się w język
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków