Halloween od kuchni

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

Halloween od kuchni
Źródło zdjęć: © foodpanda.pl
SKOMENTUJ

W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?

Podstawą dla wielu przepisów na potrawy z dyni jest miąższ dyniowy, z którego przyrządzamy puree. Jak przygotować dyniowe puree? To proste, wystarczy:
• pokroić dynię na kawałki
• zapiec w piekarniku, do momentu aż kawałki zmiękną
• upieczone kawałki dyni należy odłożyć do ostygnięcia
• na koniec należy rozdrobnić blenderem kawałki, aż powstanie jednolita masa Gotowa masa dyniowa daje ogromne możliwości kulinarne. Można z niej m.in. przyrządzić dyniowe risotto czy zupę krem z dyni, a także przepyszne desery, jak np. dyniowe creme brulee, racuszki lub ciasto dyniowe.

Poniżej przepisy na dyniowe risotto:
Składniki:
½ kg miąższu dyni
1 cebula, drobno posiekana, 50-60 g masła
2 listki szałwii, garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu arborio (do risotto)
500 ml bulionu drobiowego
40-50 g startego parmezanu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powoli po jednej łyżce dolewaj bulion, nieustannie mieszając. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę. Na koniec posyp natką pietruszki i gotowe.

na podstawie foodpanda.pl/(gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Ostrożnie z tą rośliną. Może stanowić zagrożenie dla ogrodu
Ostrożnie z tą rośliną. Może stanowić zagrożenie dla ogrodu
Wrzuć to do dołka. Ogórki urosną jak szalone
Wrzuć to do dołka. Ogórki urosną jak szalone
Nasyp 5 łyżek na metr kwadratowy. Gleba będzie niczym czarnoziem
Nasyp 5 łyżek na metr kwadratowy. Gleba będzie niczym czarnoziem
Przetrwają każdą suszę. Ostatni dzwonek żeby zasiać
Przetrwają każdą suszę. Ostatni dzwonek żeby zasiać
Pies drapie się po uchu? W ten sposób wysyła komunikat
Pies drapie się po uchu? W ten sposób wysyła komunikat
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy jedzą na potęgę
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy jedzą na potęgę
Wlej do doniczki. Nowe liście wręcz wystrzelą
Wlej do doniczki. Nowe liście wręcz wystrzelą
Używasz tego programu prania? "Pochłania" najwięcej prądu i wody
Używasz tego programu prania? "Pochłania" najwięcej prądu i wody
Postaw na balkonie. Dla komarów nie ma gorszego zapachu
Postaw na balkonie. Dla komarów nie ma gorszego zapachu
Rośnie nawet metr na rok. Posadź zamiast tui
Rośnie nawet metr na rok. Posadź zamiast tui
Oto co dziś robi Karina z "Chłopaków". Ujawniła, gdzie pracuje
Oto co dziś robi Karina z "Chłopaków". Ujawniła, gdzie pracuje
Walczyła o życie w szpitalu. Mówi, jak czuje się teraz
Walczyła o życie w szpitalu. Mówi, jak czuje się teraz