Hit! Dieta dla fanów ostrych przypraw
Czy można schudnąć jedząc kurczaka w pikantnej marynacie, makaron z mozzarellą i pizzę? Tak, ale są dwa warunki. Trzeba trzymać się wyznaczonych porcji i przepisów. Reszta to raj dla podniebienia i ulga dla wagi. Dowiedz się, jak przejść na kapsaicynową dietę.
Czy można schudnąć jedząc kurczaka w pikantnej marynacie, makaron z mozzarellą i pizzę? Tak, ale są dwa warunki. Trzeba trzymać się wyznaczonych porcji i przepisów. Reszta to raj dla podniebienia i ulga dla wagi. Dowiedz się, jak przejść na kapsaicynową dietę.
Dieta jest bardzo prosta i przyjemna w stosowaniu. Jej sekret tkwi w odpowiednim sposobie doprawiania potraw, bez względu, czy chodzi o mięsa, warzywa, zupy a nawet desery. Ma być dużo, wyraziście, ale zawsze ze smakiem. Główną rolę odgrywają przyprawy czerwone – papryka chili, papryka ostra, słodka i peperoni. Warzywa zawierają kapsaicynę, czyli substancję odpowiedzialną za ostry smak, która jest również wykorzystywana do… produkcji gazu pieprzowego.
Kapsaicyna działa jak potężny zastrzyk energii dla ciała. Zjedzenie lekkiej, ale dobrze doprawionej potrawy na godzinę przed treningiem może zdecydowanie zwiększyć jego efektywność. Dzieje się tak, bo rozgrzewa i pobudza tkanki, dzięki czemu zmusza organizm do dodatkowego wysiłku. Bilans wychodzi na plus. Można ćwiczyć tyle, co zwykle a spala się średnio o 10 procent więcej kalorii. Poza tym znajduje się w niej substancja, która hamuje uczucie głodu. Zjedzenie pikantnej zupy paprykowej powinno zmniejszyć ochotę na słodkie przekąski i chipsy.
Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, tylko w tłuszczach i alkoholu. Ulgę po ostrym posiłku przyniesie kieliszek wina, jogurt lub maślanka. Po krojeniu papryczki (zwłaszcza chili) umyj dokładnie ręce. Dotknięcie oka lub nosa z kapsaicynowym dodatkiem nie należy do przyjemnych. Rozgrzewająca maść lub krem z kapsaicyną świetnie działają na cellulit i bolące nogi.
Przykładowe menu na diecie kapsaicynowej:
Śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek, małą garścią słonecznika, ząbkiem czosnku, połową papryczki jalapeno i garścią świeżej kolendry. Dodatkowo pieprz i odrobina soli. Kromka razowego pieczywa.
II Śniadanie: Koktajl z owoców sezonowych i szczyptą tartego imbiru.
Obiad: Pieczona ryba z warzywami i szczyptą chili. Dodatkowo rukola polana oliwą z oliwek. Podwieczorek: Zupa krem z dwóch marchewek, połowy papryki, dwóch łodyg selera naciowego i pomidora. Sól, pieprz i bazylia do smaku.
Kolacja: Dwie kromki razowego pieczywa z chudą wędliną, sałatą, cebulą i zmielonym, zielonym pieprzem.