GotowaniePrzepisyIndyk z papryką

Indyk z papryką

Indyk z papryką
23.03.2006 10:19, aktualizacja: 27.03.2006 17:25

Duszone mięso wyłożyć na ugotowany ryż, ozdobić bazylią.

Składniki:
- 40 dag ryżu długoziarnistego
- sól
- 40 dag piersi z indyka
- 2 strąki kolorowej papryki
- przyprawa do drobiu
- pół puszki pędów bambusa
- 2 łyżki oleju
- gałązka bazylii

Ryż opłukać, osączyć, wsypać na lekko osolony wrzątek, ugotować na sypko, trzymać w cieple,
mięso opłukać, osączyć, pokroić w paski,
posypać przyprawą do drobiu, odstawić na 30 minut, obsmażyć na oleju,
paprykę umyć, pokroić na kawałki, wyciąć gniazdka nasienne,
pędy bambusa osączyć z zalewy,
paprykę i bambus dodać do mięsa, chwilę przesmażyć, zmniejszyć ogień, dusić, aż papryka będzie półmiękka,
duszone mięso wyłożyć na ugotowany ryż, ozdobić bazylią.