Jaglane kulki Rafaello bez cukru
Słodkości, które nie tuczą? To nie musi brzmieć jak bajka. Prosto z bloga "Szczęśliwi bez cukru" polecamy przepis na kulki jak popularny deser ze sklepu.
24.02.2017 | aktual.: 08.03.2017 18:48
Składniki:
*
1 szkl. kaszy jaglanej,
*
ksylitol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
*
1 smak: 2 łyżki kakao, 1/2 szkl. masła z orzeszków ziemnych (bez soli i cukru),
*
2 smak: 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1 łyżka oleju kokosowego,
*
3 smak: 1/2 szkl. ziaren sezamu.
Kaszę jaglaną namoczyć na noc, ugotować w wodzie 1:2, następnie podzielić na 3 części. Do każdej części można dodać ksylitol do smaku. Do 1 części dodać kakao i masło orzechowe, następnie wymieszać, formować kulki i obtaczać w kakao lub zmielonych fistaszkach. Do 2 części dodać zmiksowane (czyli bardzo drobne) wiórki kokosowe oraz olej, wymieszać, formować kulki, obtaczać w wiórkach. Do 3 części dodać zmielony sezam, wymieszać, formować kulki i obtaczać w prażonym sezamie.