Jak grillować w mikrofalówce?

Mikrofalówka od jakiegoś czasu służy nie tylko do podgrzewania produktów. Pojawiają się bowiem dodatkowe funkcje, między innymi rozmrażanie, gotowanie czy grillowanie. To ostatnie jest bardzo wygodne, ponieważ zajmuje niewiele czasu, a posiłki są chrupiące i bez dodatku tłuszczu czy oleju.

Jak grillować w mikrofalówce?
Źródło zdjęć: © Fotolia

14.08.2018 12:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grillowanie w domu – kilka sposobów

Potrawy z grilla lubi wielu. Zachęca ich aromat oraz sama przyjemność z grillowania. Odbywa się ono bowiem najczęściej latem, w ciepłe wieczory i wiąże z relaksem. Sezon wakacyjny nie trwa jednak długo, a mięsko z grilla chciałoby się jeść przez cały rok. Są na to domowe sposoby.

Do grillowania wewnątrz domu może posłużyć kilka urządzeń i akcesoriów. Jednym z nich jest patelnia grillowa, która wymaga jednak użycia oleju lub tłuszczu, co nie zawsze spotyka się z uznaniem smakoszy. Drugi sposób to grill elektryczny, czyli sprzęt dedykowany grillowaniu w zamkniętym pomieszczeniu. Jedyne czego potrzebuje to dostęp do prądu. Jednak po co kupować dodatkowe urządzenie, jeśli można zainwestować w zupełnie inne akcesorium kuchenne, czyli mikrofalówkę z funkcją grilla.

Nie każda kuchenka mikrofalowa jest oczywiście wyposażona w ten tryb, ale na rynku pojawia się coraz więcej takich modeli. Inwestycja tego typu pozwoli na korzystanie z wielu funkcji (rozmrażanie, termoobieg, crisp, pizza, popcorn) w jednym zgrabnym urządzeniu.

Grill w mikrofalówce – zasady działania

Tradycyjna mikrofalówka podgrzewa za pomocą jednego źródła ciepła. Jednak w kuchence mikrofalowej z funkcją grilla nagrzewanie odbywa się inaczej. Sprzęt wykorzystuje bowiem aż trzy sposoby grzania. Pierwszy z nich to ciepło grilla, drugi to odbicie pierwotnego ciepła od ścianek, trzeci zaś to rozprowadzanie go na zasadzie cyrkulacji powietrza. To dlatego właśnie potrawy grillowane w mikrofali są zarumienione na zewnątrz i dobrze dopieczone w środku.

Niektóre mikrofalówki wyposażone są dodatkowo w funkcję wytwarzania fal ciepła, które pozwalają na równomierne ogrzewanie i opiekanie produktu. Wszystkie natomiast powinny być wyposażone w dodatkowe akcesorium w postaci wysokiego rusztu.

Jak grillować w mikrofalówce?

Oczywiście w pierwszej kolejności kuchenka mikrofalowa musi mieć funkcje grilla. Jeśli taka jest, to wystarczy nastawić program, który automatycznie nastawi cały mechanizm grzewczy. Poza tym warto samodzielnie nastawić moc mikrofalówki. Najczęściej poleca się wartości oscylujące wokół 900 W – 1000 W. Czas powinien być dopasowany do rodzaju grillowanego produktu.

Żywność przeznaczoną do grillowania w mikrofalówce należy ułożyć na ruszcie dołączonym do zestawu. Warto przyprawić mięso czy warzywa bukietem ziół lub innym zestawem przypraw, które utworzą chrupką skórkę.

W mikrofalówce można z powodzeniem grillować:

  • warzywa,
  • mięsa (najlepiej kruche),
  • ryby,
  • pieczywo,
  • zapiekanki na chlebie lub bułce.

Z funkcji grilla w kuchence mikrofalowej skorzystają również osoby, które chcą przygotować pyszną, domową pizzę. Wtedy nie będzie potrzebny ruszt, ale zwykły obrotowy talerz.

Komentarze (3)