FitnessJak poskromić apetyt?

Jak poskromić apetyt?

Jak poskromić apetyt?

09.11.2005 09:42, aktual.: 29.05.2010 19:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie da się ukryć - lubisz jeść. Przetestowałaś już niemal wszystkie diety. Efekt końcowy jest jednak mierny...

Oto proste triki, dzięki którym twój żołądek szybciej poczuje się pełny, a ty specjalnie się nie odchudzając stracisz przez miesiąc 3 kilogramy. *
*
Czy wiecie, że... - Odchudzanie się z koleżanką
przynosi lepsze efekty, ale pomaga też towarzystwo psa. W USA opracowano nawet program odchudzania dla posiadaczy psów.
- Naukowcy ze Szwajcarii stworzyli* szczepionkę, która pomoże zrzucić zbędne kilogramy*. Pobudza ona układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, które wychwytują hormon podnoszący apetyt.

*8 sprawdzonych sztuczek Szklanka wody przed posiłkiem *Może być przegotowana, letnia lub niegazowana mineralna o temperaturze pokojowej. Jeśli 15 min przed każdym posiłkiem wypijesz szklankę wody, zjesz mniej, a i tak będziesz czuła się syta. Dodatkowo woda ułatwia usuwanie z organizmu zbędnych substancji, co także przyspiesza chudnięcie.

Napuszone dania *Składniki surówki *pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Będzie wyglądała na większą. Jeśli nie chcesz rezygnować z deserów, wybieraj te ubite na piankę. Wtłoczone w nie powietrze sprawi, że żołądek rozciągnie się jak w stanie najedzenia. Z przegryzek sięgaj po dmuchane chrupki kukurydziane i wafle ryżowe - nie przytyjesz nawet po zjedzeniu paczki.

Woda gazowana *Niekiedy jej picie jest o wiele korzystniejsze niż wody pozbawionej bąbelków. Zawarty w niej gaz sprawia, że po wypiciu szklanki tego napoju czujesz się jak po zjedzeniu małego posiłku. Wybieraj jednak *wodę niskosodową.

Mała porcja na małym talerzu *Staraj się ograniczać porcje jedzenia. By jednak oszukać swoje zmysły, a tym samym mózg, w którym znajduje się ośrodek głodu i sytości, *nakładaj je na proporcjonalnie mniejsze talerze. W końcu jeśli zjadłaś cały talerz surówki, musisz się poczuć najedzona!

Niebieskie naczynia *Według naukowców, niebieski jest kolorem, który nie dość, że *w najmniejszym stopniu pobudza apetyt, to dodatkowo zmniejsza łaknienie. Jest więc szansa, że z niebieskiego talerza zjesz mniej niż z białego.

Dużo błonnika *Jedz dużo potraw bogatych w błonnik, np. *chrupkie pieczywo, otręby, świeże warzywa i owoce. Po pierwsze - przyspieszysz oczyszczanie organizmu. Po drugie - w przewodzie pokarmowym błonnik chłonie wodę i rozciąga ściany żołądka, a przez to wywołuje uczucie sytości.

Wodniste owoce i warzywa *Wybieraj soczyste, ale nie słodkie, np. ogórki, cukinię, sałatę, pomidory, melony*. Zawierają głównie wodę, a w związku z tym dostarczają niewiele kalorii. Unikaj jednak winogron i arbuza.

Bez mięty *Jeśli lubisz żuć gumę, zdecydowanie wybieraj *owocową, a nie miętową. Mięta pobudza bowiem żołądek do wytwarzania soków trawiennych, a zatem sprzyja wywoływaniu uczucia głodu. Na cenzurowanym są też miętusy i tik-taki.

Renata Rowicka