GotowaniePrzepisyJak używać stewii?

Jak używać stewii?

Jak używać stewii?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.

Naturalny słodzik ze stewii to zdrowa alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak jej używać.

Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.

Przez wieki używana przez Indian z Ameryki Południowej, obecnie stewia podbija kuchnię europejską. W Polsce dostępna jest pod wieloma postaciami słodzików lub liści.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 5

Stewia zamiast cukru

2 / 5

Alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików

Obraz
© 123RF

Do niektórych potraw możemy dodawać surowe liście. Wystarczy, że urwiemy z krzaczka tyle liści, ile potrzebujemy. Możemy też używać suszu, który z reguły jest słodszy od surowych liści. Zbiór tej rośliny polega na ścięciu jej łodygi ok. 5 cm od powierzchni ziemi. Liście można suszyć w temperaturze pokojowej lub w piekarniku. W obu przypadkach należy rozprowadzić na płaskiej powierzchni niezbyt grubą równomierną warstwę liści wraz z wierzchołkami. W momencie kiedy staną się one całkowicie suche i kruche, można je rozdrobnić za pomocą np. miksera, moździerza czy młynka do kawy.

3 / 5

Alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików

Obraz
© 123RF

Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie syropu ze stewii. Już kilka kropli tego ekstraktu wystarczy nam do zastąpienia w herbacie dwóch łyżeczek cukru.

Aby go otrzymać należy surowe lub suszone liście zalać wodą (25 g liści na 300 ml wody) i gotować ok 10 minut lub dłużej. Następnie odstawić na ok pół godziny i przecedzić. Syrop można przechowywać przez kilka tygodni.

Słodzik ze stewii w tabletkach jest idealny do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko 0,12 kcal. - mówi Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.

4 / 5

Alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików

Obraz
© 123RF

Stewia w kryształkach wygląda tak samo jak cukier i łatwo stosuje się ją jako jego zamiennik. Najprostszym rozwiązaniem jest słodzik 1:1, którego używa się w takich samych ilościach jak cukru. Dlatego świetnie sprawdza się w codziennym gotowaniu.

Można nią posłodzić kawę, dodać do przetworów, wypieków czy naleśników. Stewia w kryształkach jest połączona z erytrytolem, naturalną substancją pochodzącą z winogron bądź gruszek, która doskonale balansuje posmak stewii, dzięki czemu jest on zupełnie niewyczuwalny.

5 / 5

Alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików

Obraz
© 123RF

Stewia w kryształkach nadaje się do pieczenia i gotowania w wysokich temperaturach, nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach, tak jak robią to sztuczne słodziki.
- Dużo osób skarży się na gorzki posmak stewii, tymczasem w większości tych przypadków, winę za specyficzny posmak ponosi zbyt duża ilość dodanego słodziku lub złe połączenie stewii z tanią, ale nie zawsze smaczną, substancją dodatkową. Dzięki temu, że stewia jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru, wystarczy jej mała ilość. Zbyt duża faktycznie może popsuć smak, więc warto uważnie ją odmierzać - tłumaczy ekspertka.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (39)