Japońska, czyli lekka

Tylko nieliczni wiedzą, jak smakuje tempura lub miso. A szkoda, bo japońskie przysmaki należą do najzdrowszych na świecie.

Obraz

*Japońska kuchnia jest prosta. Potrawy mają delikatny smak, nie zawierają zbędnych przypraw. Składniki doskonale harmonizują ze sobą. Podstawą tej kuchni są surowe ryby, warzywa, sosy i ryż. Mało się tu jada mięsa, rzadko smaży i w ogóle używa niewiele tłuszczu. Dzięki temu potrawy nie dostarczają cholesterolu i zbędnych kalorii. Są za to wyjątkowo odżywcze i bogate w żelazo. Nic więc dziwnego, że Japończycy to naród długowieczny. *Trzeba jednak pamiętać, że dla Japończyka jedzenie to nie tylko źródło składników odżywczych. To także radość dla oczu, bo jak nakazuje dobry zwyczaj, przed przystąpieniem do jedzenia należy nasycić wzrok widokiem potrawy. I trzeba przyznać, że japońskie dania to małe dzieła sztuki. Do każdego starannie dobierana jest odpowiednia oprawa (dodatki, naczynia), a i wybór podawanego jedzenia idealnie dopasowany jest do okazji. *Tradycyjny japoński obiad składa się z 3 posiłków – surowego, grillowanego i gotowanego. *
*Ryż to podstawa *U nas zwykło się go traktować jako dodatek do potraw. W Japonii zaś ryż to podstawa codziennych posiłków i główne źródło węglowodanów w diecie. Do sushi używa się okrągłego ryżu, który po ugotowaniu staje się lekko klejący. Dzięki temu doskonale wiąże się z innymi składnikami. By dodać mu smaku, trzeba go wymieszać z octem i winem ryżowym, solą i cukrem.

Specjały kuchni Sushi – owoce morza, słupki z ryb, warzyw, kawior lub cząstki jajka ułożone na zakwaszonym ryżu, uformowane w roladki i pokrojone na kawałki. Jego odmiany to nigiri sushi – ryż gotowany z octem ryżowym, cukrem i solą, uformowany w wałeczki owinięte plasterkiem surowej ryby lub krewetką oraz nori maki sushi – ryż owinięty płatkiem sprasowanych alg morskich nori z kawałkiem ryby, krewetki, ogórka, rzepy lub omletu w środku. Sushi podaje się z sosem sojowym i pastą wasabi.
Sashimi – owoce morza lub paski ryby jedzone na surowo.
Yaki-nasu – bakłażany marynowane w sosie sojowym i occie ryżowym, opieczone na grillu, podawane zwykle na śniadanie.
Tempura– kawałki ryby lub warzyw maczane w cieście naleśnikowym i krótko smażone w oleju sezamowym.
Shabu-shabu – kawałki polędwicy i warzyw gotowane w sake, podawane z sosem np. limonowo-sojowym.
Zupa z miso – jej najważniejszym składnikiem jest pasta miso ze sfermentowanej soi.

Wybrane dla Ciebie

Córka Madonny w odważnej stylizacji Cavalliego na tygodniu mody w Mediolanie
Córka Madonny w odważnej stylizacji Cavalliego na tygodniu mody w Mediolanie
Widzisz na skórze? To znak, że w domu zalęgły się robaki
Widzisz na skórze? To znak, że w domu zalęgły się robaki
Pierwsza dama z konkretną wizją. Tak chce wykorzystać swoją rolę
Pierwsza dama z konkretną wizją. Tak chce wykorzystać swoją rolę
Przyszła na event w "nagiej" bluzce. Sokołowska lansuje zmysłowy trend
Przyszła na event w "nagiej" bluzce. Sokołowska lansuje zmysłowy trend
Odchodzi z TVN-u. Tak pożegnała ją Olejnik
Odchodzi z TVN-u. Tak pożegnała ją Olejnik
Jej spodnie to hit sezonu. Optycznie wydłużają nogi
Jej spodnie to hit sezonu. Optycznie wydłużają nogi
Matka pięcioraczków boi się, że odbiorą jej dzieci. "Byłam naiwna"
Matka pięcioraczków boi się, że odbiorą jej dzieci. "Byłam naiwna"
Była gwiazdą "Dynastii". Dla 64-letniej aktorki czas się zatrzymał
Była gwiazdą "Dynastii". Dla 64-letniej aktorki czas się zatrzymał
Jego widok wzbudza trwogę. W kryminalistyce jest ważnym wskaźnikiem
Jego widok wzbudza trwogę. W kryminalistyce jest ważnym wskaźnikiem
Jolanta Pieńkowska odchodzi z TVN-u. Ze stacją była związana 19 lat
Jolanta Pieńkowska odchodzi z TVN-u. Ze stacją była związana 19 lat
Pokazała klasę w Gdyni. W odważnej stylizacji nie zabrakło prześwitów
Pokazała klasę w Gdyni. W odważnej stylizacji nie zabrakło prześwitów
"Jest wznowa". Adrian ze "ŚOPW" przekazał nowe wieści o stanie zdrowia
"Jest wznowa". Adrian ze "ŚOPW" przekazał nowe wieści o stanie zdrowia