Jeśli nie sól, to co?

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej 
w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, 
że lepiej czujemy naturalne smaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, że lepiej czujemy naturalne smaki.

Nie wyobrażasz sobie ulubionej potrawy bez dodatku soli kuchennej? Skorzystaj z rad Marka Flisińskiego i sięgnij po jej zdrowsze odmiany lub smaczne zamienniki.

Sól soli nierówna

Najpopularniejsza, kamienna sól, jest mało wartościowa, sztucznie jodowana i wybielana. Dużo lepsze są sól gruboziarnista, nieoczyszczona oraz morska czy himalajska, bogata w mikroelementy. Szczególnie warto polecić morską sól organiczną – jest grubsza, dlatego jeśli solimy nią np. mięso, nie wnika głęboko w potrawę.

Zdrowa marynata

Zamiast soli do marynowania mięs stosuj przyprawy o mocnym, dominującym aromacie: tymianek cytrynowy, czosnek, majeranek, imbir, estragon, papryka czy ocet.

Dania z grilla

Opiecz warzywa i polej je olejem lnianym lub oliwą i octem, a sól będzie zbędna.

Do ryb

W celu wydobycia smaku świetnie sprawdzi się confitowana skórka z cytryny, którą można przygotować samemu: 
obierz cytrynę i skórki zblanszuj trzykrotnie w wodzie. Pokrój je w cienkie paski i zagotuj w syropie cukrowym z sokiem z wyciśniętych cytryn.

Przyprawy zamiast soli

Komponowanie własnych mieszanek przyprawowych jest bardzo proste. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie pasują do określonego typu potraw.

Dzienna dawka soli zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to zaledwie 5 g, czyli jedna płaska łyżeczka. Tymczasem z badań wynika, że Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nadmiar sodu (sól to chlorek sodu) w diecie powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek, a także osteoporozy. Niestety, ograniczenie spożycia soli nie jest łatwe, bo oprócz soli, której używamy świadomie, jest jeszcze ta ukryta w żywności przetworzonej, ale też w wędlinach, serach, rybach, a nawet w chlebie.

Jak zatem wprowadzić zmiany do swojego menu? Jeśli gotujesz w domu, dla rodziny i masz wpływ na to, co i jak przygotowujesz, wypróbuj któryś z przepisów przygotowanych przez kucharzy ekspertów na stronie www.gotujmyzdrowo.pl. W sklepie – czytaj etykiety i kupuj produkty z jak najmniejszą zawartością soli. Wodę też pij niskosodową, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Marta Sadkowska - współpracownik miesięcznika SENS

Obraz
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"