Jeśli nie sól, to co?

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej 
w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, 
że lepiej czujemy naturalne smaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, że lepiej czujemy naturalne smaki.

Nie wyobrażasz sobie ulubionej potrawy bez dodatku soli kuchennej? Skorzystaj z rad Marka Flisińskiego i sięgnij po jej zdrowsze odmiany lub smaczne zamienniki.

Sól soli nierówna

Najpopularniejsza, kamienna sól, jest mało wartościowa, sztucznie jodowana i wybielana. Dużo lepsze są sól gruboziarnista, nieoczyszczona oraz morska czy himalajska, bogata w mikroelementy. Szczególnie warto polecić morską sól organiczną – jest grubsza, dlatego jeśli solimy nią np. mięso, nie wnika głęboko w potrawę.

Zdrowa marynata

Zamiast soli do marynowania mięs stosuj przyprawy o mocnym, dominującym aromacie: tymianek cytrynowy, czosnek, majeranek, imbir, estragon, papryka czy ocet.

Dania z grilla

Opiecz warzywa i polej je olejem lnianym lub oliwą i octem, a sól będzie zbędna.

Do ryb

W celu wydobycia smaku świetnie sprawdzi się confitowana skórka z cytryny, którą można przygotować samemu: 
obierz cytrynę i skórki zblanszuj trzykrotnie w wodzie. Pokrój je w cienkie paski i zagotuj w syropie cukrowym z sokiem z wyciśniętych cytryn.

Przyprawy zamiast soli

Komponowanie własnych mieszanek przyprawowych jest bardzo proste. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie pasują do określonego typu potraw.

Dzienna dawka soli zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to zaledwie 5 g, czyli jedna płaska łyżeczka. Tymczasem z badań wynika, że Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nadmiar sodu (sól to chlorek sodu) w diecie powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek, a także osteoporozy. Niestety, ograniczenie spożycia soli nie jest łatwe, bo oprócz soli, której używamy świadomie, jest jeszcze ta ukryta w żywności przetworzonej, ale też w wędlinach, serach, rybach, a nawet w chlebie.

Jak zatem wprowadzić zmiany do swojego menu? Jeśli gotujesz w domu, dla rodziny i masz wpływ na to, co i jak przygotowujesz, wypróbuj któryś z przepisów przygotowanych przez kucharzy ekspertów na stronie www.gotujmyzdrowo.pl. W sklepie – czytaj etykiety i kupuj produkty z jak najmniejszą zawartością soli. Wodę też pij niskosodową, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Marta Sadkowska - współpracownik miesięcznika SENS

Obraz
Wybrane dla Ciebie
Zaszła w ciążę w wieku 42 lat. "Okres ogromnego lęku"
Zaszła w ciążę w wieku 42 lat. "Okres ogromnego lęku"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
Jak często powinniśmy się wypróżniać? Badania wskazują jasno
Jak często powinniśmy się wypróżniać? Badania wskazują jasno
Kończy 33 lata. Nie przypomina dziś nastoletniej siebie
Kończy 33 lata. Nie przypomina dziś nastoletniej siebie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟