Jeśli nie sól, to co?

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej 
w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, 
że lepiej czujemy naturalne smaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, że lepiej czujemy naturalne smaki.

Nie wyobrażasz sobie ulubionej potrawy bez dodatku soli kuchennej? Skorzystaj z rad Marka Flisińskiego i sięgnij po jej zdrowsze odmiany lub smaczne zamienniki.

Sól soli nierówna

Najpopularniejsza, kamienna sól, jest mało wartościowa, sztucznie jodowana i wybielana. Dużo lepsze są sól gruboziarnista, nieoczyszczona oraz morska czy himalajska, bogata w mikroelementy. Szczególnie warto polecić morską sól organiczną – jest grubsza, dlatego jeśli solimy nią np. mięso, nie wnika głęboko w potrawę.

Zdrowa marynata

Zamiast soli do marynowania mięs stosuj przyprawy o mocnym, dominującym aromacie: tymianek cytrynowy, czosnek, majeranek, imbir, estragon, papryka czy ocet.

Dania z grilla

Opiecz warzywa i polej je olejem lnianym lub oliwą i octem, a sól będzie zbędna.

Do ryb

W celu wydobycia smaku świetnie sprawdzi się confitowana skórka z cytryny, którą można przygotować samemu: 
obierz cytrynę i skórki zblanszuj trzykrotnie w wodzie. Pokrój je w cienkie paski i zagotuj w syropie cukrowym z sokiem z wyciśniętych cytryn.

Przyprawy zamiast soli

Komponowanie własnych mieszanek przyprawowych jest bardzo proste. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie pasują do określonego typu potraw.

Dzienna dawka soli zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to zaledwie 5 g, czyli jedna płaska łyżeczka. Tymczasem z badań wynika, że Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nadmiar sodu (sól to chlorek sodu) w diecie powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek, a także osteoporozy. Niestety, ograniczenie spożycia soli nie jest łatwe, bo oprócz soli, której używamy świadomie, jest jeszcze ta ukryta w żywności przetworzonej, ale też w wędlinach, serach, rybach, a nawet w chlebie.

Jak zatem wprowadzić zmiany do swojego menu? Jeśli gotujesz w domu, dla rodziny i masz wpływ na to, co i jak przygotowujesz, wypróbuj któryś z przepisów przygotowanych przez kucharzy ekspertów na stronie www.gotujmyzdrowo.pl. W sklepie – czytaj etykiety i kupuj produkty z jak najmniejszą zawartością soli. Wodę też pij niskosodową, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Marta Sadkowska - współpracownik miesięcznika SENS

Obraz
Wybrane dla Ciebie
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze