Jeśli nie sól, to co?

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej 
w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, 
że lepiej czujemy naturalne smaki.

Jeśli nie sól, to co?
Źródło zdjęć: © 123RF
4

Bez soli potrawy nie mają smaku? To mit! Ograniczenie jej w codziennym menu nie tylko sprzyja zdrowiu, ale też powoduje, że lepiej czujemy naturalne smaki.

Nie wyobrażasz sobie ulubionej potrawy bez dodatku soli kuchennej? Skorzystaj z rad Marka Flisińskiego i sięgnij po jej zdrowsze odmiany lub smaczne zamienniki.

Sól soli nierówna

Najpopularniejsza, kamienna sól, jest mało wartościowa, sztucznie jodowana i wybielana. Dużo lepsze są sól gruboziarnista, nieoczyszczona oraz morska czy himalajska, bogata w mikroelementy. Szczególnie warto polecić morską sól organiczną – jest grubsza, dlatego jeśli solimy nią np. mięso, nie wnika głęboko w potrawę.

Zdrowa marynata

Zamiast soli do marynowania mięs stosuj przyprawy o mocnym, dominującym aromacie: tymianek cytrynowy, czosnek, majeranek, imbir, estragon, papryka czy ocet.

Dania z grilla

Opiecz warzywa i polej je olejem lnianym lub oliwą i octem, a sól będzie zbędna.

Do ryb

W celu wydobycia smaku świetnie sprawdzi się confitowana skórka z cytryny, którą można przygotować samemu: 
obierz cytrynę i skórki zblanszuj trzykrotnie w wodzie. Pokrój je w cienkie paski i zagotuj w syropie cukrowym z sokiem z wyciśniętych cytryn.

Przyprawy zamiast soli

Komponowanie własnych mieszanek przyprawowych jest bardzo proste. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie pasują do określonego typu potraw.

Dzienna dawka soli zatwierdzona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to zaledwie 5 g, czyli jedna płaska łyżeczka. Tymczasem z badań wynika, że Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nadmiar sodu (sól to chlorek sodu) w diecie powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek, a także osteoporozy. Niestety, ograniczenie spożycia soli nie jest łatwe, bo oprócz soli, której używamy świadomie, jest jeszcze ta ukryta w żywności przetworzonej, ale też w wędlinach, serach, rybach, a nawet w chlebie.

Jak zatem wprowadzić zmiany do swojego menu? Jeśli gotujesz w domu, dla rodziny i masz wpływ na to, co i jak przygotowujesz, wypróbuj któryś z przepisów przygotowanych przez kucharzy ekspertów na stronie www.gotujmyzdrowo.pl. W sklepie – czytaj etykiety i kupuj produkty z jak najmniejszą zawartością soli. Wodę też pij niskosodową, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Marta Sadkowska - współpracownik miesięcznika SENS

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Wylej na kostkę. Skuteczny sposób na pozbycie się plam
Wylej na kostkę. Skuteczny sposób na pozbycie się plam
Będą świeże nawet dwa razy dłużej. Stosuj jedną zasadę
Będą świeże nawet dwa razy dłużej. Stosuj jedną zasadę
Toaletowy trik za grosze. Czystość lepsza niż po firmie sprzątającej
Toaletowy trik za grosze. Czystość lepsza niż po firmie sprzątającej
Dziwna pozycja stewardes w samolocie? Robią to celowo
Dziwna pozycja stewardes w samolocie? Robią to celowo
Wazonowy trik babci działa. Dodaj to i ciesz się tulipanami znacznie dłużej
Wazonowy trik babci działa. Dodaj to i ciesz się tulipanami znacznie dłużej
"Pomyśl dwa razy". Przejmujące słowa Doroty z "Rolnika"
"Pomyśl dwa razy". Przejmujące słowa Doroty z "Rolnika"
"Wypala" chwasty bez pielenia. Wystarczy szczypta
"Wypala" chwasty bez pielenia. Wystarczy szczypta
Tak kot woła o ratunek. Nigdy nie ignoruj
Tak kot woła o ratunek. Nigdy nie ignoruj
Życzył jej śmierci. Seniorka nagrała rozmowę z oszustem
Życzył jej śmierci. Seniorka nagrała rozmowę z oszustem
Tak mówi o seksie w małżeństwie. Powiedział, co jest dopuszczalne
Tak mówi o seksie w małżeństwie. Powiedział, co jest dopuszczalne
Jej męża znają wszyscy. Wzięli ślub jednostronny
Jej męża znają wszyscy. Wzięli ślub jednostronny
Wsmaruj w pnie jak najszybciej. Mszyce już nie zaatakują
Wsmaruj w pnie jak najszybciej. Mszyce już nie zaatakują