Jogurty nie pomagają schudnąć!
Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu nie mają wpływu na wagę dzieci - informują australijscy naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
30.04.2011 | aktual.: 02.05.2011 13:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu nie mają wpływu na wagę dzieci - informują australijscy naukowcy na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Badania przeprowadzone w grupie 145 dzieci w wieku od 4 do 13 lat wykazały, że waga, obwód w pasie i wskaźnik masy ciała nie zmieniły się po sześciu miesiącach od momentu przejścia na produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
Co więcej, dzieci, które jadły niskokaloryczne jogurty i piły odtłuszczone mleko, nadrabiały straty, spożywając więcej kalorii w innej postaci.
Prowadzące badania Gilly Hendrie i Rebecca Golley z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization zaznaczają, że w przypadku dzieci, które spożywały produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, pod koniec badań z tłuszczów nasyconych pochodziło 13,3 proc. wszystkich spożywanych kalorii, w porównaniu z 16,6 proc. w grupie kontrolnej. Jak podkreślają eksperci, jest to znacząca redukcja, jednak, według zaleceń Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, z tłuszczów nasyconych powinno pochodzić nie więcej niż 10 proc. kalorii.
W komentarzu do publikacji dr Frank Franklin z Uniwersytetu Alabamy w Birmingham podsumował, że reklamowane dietetyczne produkty mogą być spożywane przez dzieci ze względu na obniżoną zawartość cholesterolu, jednak należy zwracać uwagę, by nie były one uboższe w składniki odżywcze, zwłaszcza wapń i witaminę D.
(PAP/ma)
POLECAMY: DZIECKO UZALEŻNIONE OD SŁODYCZY