Kaczka nadziewana
Obłożyć połówkami brzoskwiń nadzianymi żurawinami, podawać z ziemniakami z wody.
06.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Składniki:
- 1 kaczka świeża lub mrożona
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- sól, pieprz
- majeranek
- brzoskwinie z puszki
- 3 łyżki konfitury z żurawin
Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, wymieszać z majerankiem, kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć skórę, obsmażyć na rumiano na suchej patelni,
przełożyć do brytfanny, piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, często polewając wypływającym tłuszczem,
upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, obłożyć połówkami brzoskwiń nadzianymi żurawinami, podawać z ziemniakami z wody.