GotowaniePrzepisyKołduny sikające

Kołduny sikające

Kołduny sikające

05.07.2005 12:50, aktual.: 20.02.2006 15:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".

Składniki:
- ćwierć kilograma polędwicy wołowej
- ćwierć kilograma baraniny lub jagnięciny
- szpik z 2–3 kości
- tłuszcz od nerki cielęcej albo sadło wołowe pokrojone w kwadraty
- 1 cebula przesmażona na łyżce masła
- 2–3 ząbki czosnku
- pieprz z młynka
- majeranek

Mielemy mięso i łączymy je ze szpikiem oraz tłuszczem, które wcześniej zmiękczamy na parze. Powstaje tłusta masa i taka ma być. Cebulę przesmażamy na łyżce masła i gdy ostygnie, łączymy z masą mięsną. Ważne jest, by wszystkie składniki łączyć na zimno. Dodajemy pieprz, utarty czosnek i sól. Jeżeli masa jest zbyt zbita, dodajemy kilka łyżek rosołu.
Robimy takie ciasto jak na pierogi, ale naprawdę musi być cienkie, powinno być praktycznie przezroczyste.
Wykrawamy kieliszkiem kółka, kładziemy w środek farsz i lepimy. Gotujemy we wrzątku. Nie rozgotowujemy!
Podajemy na talerzu wysmarowanym masłem.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także