Kołduny sikające
Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".
05.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- ćwierć kilograma polędwicy wołowej
- ćwierć kilograma baraniny lub jagnięciny
- szpik z 2–3 kości
- tłuszcz od nerki cielęcej albo sadło wołowe pokrojone w kwadraty
- 1 cebula przesmażona na łyżce masła
- 2–3 ząbki czosnku
- pieprz z młynka
- majeranek
Mielemy mięso i łączymy je ze szpikiem oraz tłuszczem, które wcześniej zmiękczamy na parze. Powstaje tłusta masa i taka ma być. Cebulę przesmażamy na łyżce masła i gdy ostygnie, łączymy z masą mięsną. Ważne jest, by wszystkie składniki łączyć na zimno. Dodajemy pieprz, utarty czosnek i sól. Jeżeli masa jest zbyt zbita, dodajemy kilka łyżek rosołu.
Robimy takie ciasto jak na pierogi, ale naprawdę musi być cienkie, powinno być praktycznie przezroczyste.
Wykrawamy kieliszkiem kółka, kładziemy w środek farsz i lepimy. Gotujemy we wrzątku. Nie rozgotowujemy!
Podajemy na talerzu wysmarowanym masłem.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005