GotowaniePrzepisyKolorowa sałatka

Kolorowa sałatka

Pięknie dekoruje stół, ale nie tylko. Jest także świetnym urozmaiceniem i uzupełnieniem świątecznego jadłospisu.

Kolorowa sałatka

19.12.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:35

*Bób z cebulkami *Składniki:
- 1 puszka bobu albo szklanka ugotowanego bobu
- oregano
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag małych cebulek
- 5 ząbków czosnku
- sól
- 1 łyżka oleju
- sok z cytryny
- pieprz czarny mielony

Bób osączyć z zalewy, zdjąć skórkę,
cebulki obrać, większe przekroić na pół, małe pozostawić w całości,
ząbki czosnku obrać, przekroić wzdłuż na pół,
boczek pokroić w paski, zesmażyć na oleju,
dodać cebulki i czosnek, przykryć, poddusić na małym ogniu 5 min,
dodać bób, podgrzać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypać oregano,
podawać na ciepło lub na zimno.

*Czerwona kapusta *Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- cukier
- pół cytryny
- zielenina

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować,
wrzucić na lekko osolony wrzątek, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować 5-10 min, odcedzić,
cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, wymieszać z kapustą,
przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, posypać zieleniną.

*Kukurydza z tuńczykiem *Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 5 dag sera feta
- cebula
- 1 puszka tuńczyka
- sól
- pieprz
- pomidor
- oliwa
- sok z cytryny

Kukurydzę osączyć,
tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem,
cebulę obrać, pokroić,
pomidora pokroić, połączyć z kukurydzą, cebulką, tuńczykiem i fetą, wymieszać,
przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek,
posypać zieleniną.

*Pomidory z oliwkami i anchois *Składniki:
- 20 dag żółtego sera
- pół słoiczka oliwek
- 2 pomidory
- 1 jajko
- bazylia
- sałata (zwyczajna lub rukola)
- fileciki anchois
- sól
- oliwa
- szczypiorek
- pieprz czarny mielony

Sałatę starannie opłukać, dokładnie osączyć, wyłożyć listkami miseczkę lub salaterkę,
oliwki osączyć z zalewy, pokroić na pół,
pomidory umyć, osuszyć, pokroić na kawałki,
posiekać ugotowane na twardo jajko,
wymieszać wszystkie składniki, dodać fileciki anchois, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą,
posypać bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

*Ogórki z sosem jogurtowym *Składniki:
- 1 ogórek
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sałata
- kubek jogurtu
- sól czosnkowa
- pieprz czarny mielony
- sok z cytryny
- cukier

Ogórek umyć, pokroić na plasterki,
cebulkę obrać, pokroić razem ze szczypiorem, dodać pokrojony na plasterki czosnek, skropić sokiem z cytryny,
liście sałaty pokroić w paski,
połączyć składniki sałatki,
naturalny jogurt przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny,
sosem polać sałatkę, posypać posiekanym koperkiem.

Bazylia jest klasycznym dodatkiem do pomidorów oraz mozzarelli i innych serów. Używamy jej zazwyczaj do rozmaitych zapiekanek i sosów do makaronu. Nadaje tym potrawom przyjemny, korzenny smak.
Oregano dodajemy do pizzy, makaronów oraz sałatek i sosów.
Uniwersalną przyprawą, używaną niemal do wszystkiego, jest czarny pieprz. Trudno wyobrazić sobie bez niego jakąkolwiek zupę, sos, mięso czy sałatkę. Te przyprawy wydobywają z potraw smaki i dodają im charakteru.

Komentarze (0)