Krajanka jogurtowa
Na każdy kawałek nałóż trochę dżemu z porzeczek, udekoruj listkami melisy.
30 min, 10 porcji
1 porcja 360 kalorii
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie Tortu jogurtowego np. Dr. Oetkera
- 2 jogurty gruszkowe po 150 g
- 400 ml mleka
- słoik dżemu z czerwonych porzeczek
- listki melisy
Jajka zmiksować z cukrem i gorącą wodą na puch, do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać,
ciasto nałożyć do blaszki o wymiarach ok. 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia,
piec ok. 25 min w temp. 180°C,
tort jogurtowy przygotować według przepisu na opakowaniu, całość nałożyć na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmarować, schłodzić w lodówce,
ciasto pokroić na kwadraty,
na każdy kawałek nakładać trochę dżemu z porzeczek, udekorować listkami melisy.