GotowaniePrzepisyKrem z pieczarek
Krem z pieczarek
Zupę-krem podawać w filiżankach, posypaną przysmażonymi pieczarkami.
24.10.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34
Składniki:
- 30 dkg pieczarek,
- 2–3 szalotki,
- łyżka masła,
- litr bulionu z drobiu lub cielęciny,
- 3/4 szklanki śmietanki,
- żółtko,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Oczyszczone grzyby pokroić. Posiekane w kostkę szalotki dusić na maśle aż do zeszklenia.
Dodać grzyby i przysmażyć razem. Odłożyć kilka pokrojonych pieczarek do dekoracji, wlać bulion i gotować około 10 minut. Zmiksować wszystko na gładką masę. Ubić żółtko ze śmietanką i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Zupę-krem podawać w filiżankach, posypaną przysmażonymi pieczarkami.
Mucha Ihnatowicz