Krówki a'la honeycomb
Krówki bez dwóch zdań należą do klasyki wśród słodyczy i wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa.
08.01.2016 | aktual.: 08.01.2016 18:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krówki bez dwóch zdań należą do klasyki wśród słodyczy i wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa. W sklepach nie brakuje jednak produktów podrabianych, które nie przypominają oryginału ani smakiem, ani składem. Jak się jednak okazuje przygotowanie domowej wersji tych smakołyków wcale nie jest takie trudne. Nietypowy przepis na krówki zaproponowała Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika"
Składniki: 160 g cukru, 160 g miodu, 80 g masła, 3 łyżeczki sody.
Przygotowanie: cukier i masło podgrzewać w garnku, aż cukier niemal całkowicie się rozpuści. Dodać miód i powoli gotować masę, aż ściemnieje, a kropla zastygnie niemal jak karmel. Zdjąć z ognia, dodać sodę i dokładnie mieszać - masa zacznie się pienić. Jeszcze pieniącą się masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by wystygła. Kruszyć nożem lub, jeśli konsystencja jest krówkowa, kroić nożem.