40 min, 20 porcji
1 porcja 310 kalorii
Składniki:
- 40 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- po ok. 20 dag jagód i poziomek
- 200 ml kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka truskawkowa
Do mąki dodać margarynę, 15 dag cukru pudru i żółtka, posiekać nożem, wyrobić ze śmietaną, ciasto zawinąć w folię, schłodzić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, placek położyć na foremkach – babeczkach, docisnąć do foremek, nadmiar ciasta odciąć przy pomocy wałka.
Babeczki piec w 200°C na złoty kolor, wyjąć z foremek, ostudzić, napełnić bitą śmietaną przygotowaną ze śmietany kremówki, pozostałego cukru pudru i waniliowego. Na bitej śmietanie ułożyć owoce, polać je tężejącą galaretką rozpuszczoną w połowie wody podanej w przepisie, podawać, kiedy stężeje.
*Przydatne w kuchni Babeczki do napełniania *Zamiast przygotowywać ciasto i piec babeczki, możesz kupić gotowe. Wystarczy wypełnić je tak jak w przepisie bitą śmietaną lub budyniem, by błyskawicznie przygotować pyszny deser. Opakowanie z babeczkami (ok. 30 szt.) kosztuje ok. 10 zł.