GotowaniePrzepisyKuchnia dalmatyńska

Kuchnia dalmatyńska

Kuchnia dalmatyńska
14.08.2006 00:00, aktualizacja: 28.06.2010 19:05

Kochasz kuchnię śródziemnomorską i chcesz przygotować coś lekkiego i niebanalnego? Zapoznaj się z naszymi przepisami z chorwackiego menu i sama przyrządź oryginalne potrawy

Kuchnia chorwacka charakterystyczna dla regionu Dalmacji to przede wszystkim kuchnia zdrowa. Przeważają w niej dania lekkie, skomponowane z warzyw, oliwek, aromatycznych ziół oraz gotowanych lub smażonych ryb i mięs. Chorwaci też umiejętnie wykorzystują „plodove mora”, czyli owoce morza. Bogactwo smaków to wynik wpływów włoskich, weneckich, tureckich i francuskich.

W każdej miejscowości turystycznej oraz przy głównych drogach znajdują się tzw. gostionice i konoby – restauracje i tawerny. Wyobraźmy sobie taką sytuację – wchodzimy do jednej z takich tawern na adriatyckim wybrzeżu, siadamy przy stole i zapoznajemy się z menu. Po krótkim czasie okazuje się, że nazwy widniejące w jadłospisie są dla nas całkowicie niezrozumiałe! Aby uniknąć takich sytuacji, warto wcześniej dowiedzieć się, co oznaczają tajemnicze nazwy dań. Specjalnie dla Państwa zamieszczamy tłumaczenia najpopularniejszych potraw:

  1. salata od hobotnice – sałatka z ośmiornicy
    1. zagrebački odrezak – kotlet nadziewany serem i szynką
    2. pražene lignje – smażone kalmary
    3. praženi krumpir - frytki
    4. juha – zupa
    5. prszut – szynka
    6. čevapčici – kiełbaski z mielonego mięsa
    7. palačinke - naleśniki
    8. riba pečena na pirinču - ryba pieczona na ryżu

Przystawki - hladni pladanj

Serwowanie potraw w chorwackich restauracjach ma swój określony porządek. W większości restauracji kelner przynosi „hladni pladanj", czyli przystawki – oliwki, ser, pieczywo, paprykę. Jest to zwyczaj charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskich, obecny również w Grecji i na Cyprze. Hladni pladanj to dopiero preludium do posiłku właściwego - po nim przychodzi czas na dania główne - "glavna jela". Specjalnie dla Państwa prezentujemy przepisy na najciekawsze potrawy z dalmatyńskiego menu:
Napoje do potraw - króluje czerwone wino

Chorwackie wina zajmują czołowe miejsca w rankingach najlepszych win świata. W czołówce znajduje się wino dingač, wyrabiany z odmiany winorośli uprawianej na półwyspie Peljeszac. Rekordy popularności bije jednak proszek - wino słodkie, uwielbiane zwłaszcza przez panie. Niestety piwosze spędzający wczasy w Chorwacji mogą poczuć się zawiedzeni - Chorwaci nie pałają tak wielką sympatią do tego trunku jak Polacy - najpopularniejsze marki to Stella Artois, Tuborg i Kaltenberg. Inne trunki, takie jak brandy, podawane są jako aperitif, a nie po posiłku. Ogromnie popularne są natomiast wódki ziołowe, tzw. rakije.

Źródło artykułu:WP Kobieta