Kulinarne trendy 2014
Rok 2014 coraz bliżej, a w związku z nim czas na prognozy nowych trendów. I nie chodzi tu bynajmniej o trendy modowe, ale o…trendy kulinarne. Coraz więcej osób nie tylko lubi dobrze zjeść, ale również wiedzieć co w kulinarnej trawie piszczy.
Rok 2014 coraz bliżej, a w związku z nim czas na prognozy nowych trendów. I nie chodzi tu bynajmniej o trendy modowe, ale o…trendy kulinarne. Coraz więcej osób nie tylko lubi dobrze zjeść, ale również wiedzieć co w kulinarnej trawie piszczy. Z dnia na dzień ciekawość dotycząca trendów kulinarnych i spożywczych na przyszły rok rośnie. Zatem co będzie topowym produktem nadchodzącego roku? Bez czego nie będą mogły się obejść kuchnie, nie tylko profesjonalne, ale również domowych smakoszy?
* Gotuję bo lubię*
Część trendów z 2013 roku się utrwali, ale pojawią się również zupełnie nowe. Z pewnością przyszły rok będzie nam mijał pod hasłem „samodzielnego gotowania”. Nie oznacza to, że będziemy musieli spędzać godziny nad kuchennym blatem. Ma być prościej i zdrowiej, a przede wszystkim smaczniej. Dlatego też zamiast zamawiać pizzę możemy ją przygotować wedle własnych gustów z dobranej przez nas mąki i dodatków. Będzie ona nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.
Świeże domowe pieczywo lub to przygotowane na naturalnym zakwasie bez konserwantów przez małe piekarnie podbije „kulinarne” wybiegi w najbliższym roku. Każdy smakosz będzie własnoręcznie wygniatał ciasto na chleb i eksperymentował z różnymi dodatkami do niego, aby później zachwycać rodzinę oraz przyjaciół.
Podstawa to zboża
Dieta bogata w błonnik zyska na popularności dlatego na naszych stołach coraz częściej będą gościć produkty zbożowe. Do łask wrócą często przez nas niedoceniane kasze: gryczane oraz jęczmienne. Nie będą one stanowić jedynie dodatku do dań głównych, ale również podstawę przekąsek czy sałatek.
Ciekawą nowością na polskim rynku będzie z pewnością komosa ryżowa, czyli quinoa czy bulgur, czyli łamana pszenica twarda. Te nowości będą ciekawą alternatywą dla ryżu czy kuskusu. Także makarony będą coraz częściej gościć na naszych stołach i to w różnych, mniej lub bardziej, tradycyjnych formach. Będziemy bardziej odważni w kwestii ich przygotowania i np. będą one stanowiły część deseru. Wszystko za sprawą większego wyboru kształtów, które będą nas inspirować do kulinarnych makaronowych eksperymentów.
W nowym roku częściej będziemy sięgać po makarony z pełnego przemiału zboża, które będą wybierane nie tylko przez osoby dbające o linię. Coraz większy wybór form makaronów pełnoziarnistych sprawi, iż wielbiciele tego zbożowego przysmaku będą sięgać także po ten rodzaj makaronu.
Powrót do tradycji
Ważnym elementem kulinarnego nowego roku będzie powrót do tradycji kulinarnych i podstawowych technik. Do łask wracają wszelkiego rodzaju kiszonki, marynaty czy domowe przetwory warzywne, jak i owocowe, typu nalewki czy konfitury. Domowe przetwórstwo staje się coraz modniejsze i nie mówimy tu o takich popularnych rzeczach, jak kiszone ogórki. Kiszone grzyby czy pomidory lub tworzone własnej kombinacji będzie hitem nadchodzącego roku! W ten sposób będziemy nie tylko na bieżąco z trendami, ale wpiszemy się również w ważny społecznie ruch niemarnowania żywności.
Jedz lokalnie i sezonowo
W zbliżającym się roku nadal będzie się zwiększała rola produktów regionalnych i sezonowych w naszej diecie. Wszystko za sprawą coraz większej dostępności tego typu produktów oraz zastosowania ich w kuchniach znanych kucharzy, takich jak Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro. I tak na przykład, polskie sery zagrodowe będą coraz częściej zastępować te importowane z Włoch i Francji.
Nie tylko sery, ale również mięsa, warzywa i inne sezonowe produkty idealnie sprawdzają się w połączeniu z produktami zbożowymi, takim jak na przykład makaron. Danie przygotowane w oparciu o te produkty z dodatkiem aromatycznego sosu przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pysznej kuchni.
Tendencja z roku 2013 dotycząca dużej roli warzyw w kuchni utrzyma się również w nadchodzącym roku. Obierze jednak trochę inny kierunek - nie tylko będziemy korzystać z większej ilości sezonowych warzyw czasem trochę zapomnianych, jak: topinambur, salsefia, pasternak, brukiew czy jarmuż, ale także warzywa coraz częściej będą stanowić samodzielne daniem, a nie jedynie dodatkiem.
Ekologia na co dzień
Do łask wróci również mięso kurczaka, który coraz częściej pojawiać się będzie nie tylko w restauracyjnych menu, ale również wśród pasjonatów dobrego jedzenia. Warto jednak podkreślić, że nie będzie to zwykły kurczak. Ptactwo wolnowybiegowe i ekologiczne będzie wybierane nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale i wyższą jakość mięsa oraz jego smak.
W dalszym ciągu umacniać się będzie rola zdrowej żywności, pochodzącej nie tylko z upraw fair trade, ale również ekologicznych czy bez stosowania GMO.
Bez względu na to czy jesteśmy żywo zainteresowani najnowszymi trendami kulinarnymi czy też nie, powinniśmy wybierać wspomniane produkty przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe oraz zdrowotne. Wprowadzenie na stałe do naszego menu wypiekanego domowego chleba, kaszy czy makaronu pełnoziarnistego z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, a dzięki licznym przepisom i możliwością ich zastosowania nasza kuchnia będzie kolorowa i urozmaicona.
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella