05.11.2015 | aktual.: 19.01.2016 08:45
Restauracje typu fast food to dla niektórych dzieci obowiązkowy punkt wyprawy do centrum handlowego. Ubolewają nad tym rodzice i dietetycy, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie dania inspirowanego smakiem popisowych potraw popularnych sieciówek. Taki pomysł proponuje Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika", zaznaczając jednak, że ze względu na główne składniki (jajko, kurczak, mleko) nie każda pociecha może skonsumować taki przysmak. Blogerka radzi również, aby w trakcie ich przygotowania dostosować ilość mąki i jajek do wielkości pałek z kurczaka, dzięki czemu panierka będzie chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza niż pierwowzór.
Składniki: pałki z kurczaka - po 2-3 sztuki na osobę, mleko, łyżka soli. Na panierkę: ok. 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i chili - do smaku (sugestia autorki: zalecana duża szczypta), olej do smażenia.
Przygotowanie: pałki umyć, zalać zimnym mlekiem tak, by były nim przykryte i odstawić na noc. Następnego dnia dosypać łyżkę soli i gotować mięso w mleku, w którym się moczyło przez ok. 25 minut. Wyjąć i przestudzić pod przykryciem (by zbyt mocno nie obeschły). Jajko roztrzepać, mąkę wymieszać z przyprawami. Pałki obtaczać w mące (można uprzednio zdjąć z nich skórę), następnie w jajku i znów w mące. Wrzucać na gorący olej tak, by były zanurzone w nim co najmniej do połowy. Obsmażać z obu stron na złoty kolor i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.