GotowaniePrzepisyKurczak w warzywach

Kurczak w warzywach

Kurczak w warzywach
25.11.2005 10:21, aktualizacja: 20.02.2006 15:36

Danie obiadowe gotowe w pół godziny.

30 min, 6 porcji
Porcja 160 kcal

Składniki:
- 50 dag mięsa z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula - 1 jabłko
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 strąk czerwonej papryki
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- 1/2 l rosołu, może być z kostki
- sos sojowy
- pieprz

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, jabłko umyć, pokroić na cząstki, obraną marchew pokroić na cienkie, długie paseczki lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Łodygi selera opłukać, obrać z włókien, pokroić na 4-cm kawałki, paprykę opłukać, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, lekko obsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do garnka.

Dodać rozdrobnione warzywa i jabłko, zalać bulionem, garnek przykryć, dusić 30 minut na małym ogniu, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.

Kostki rosołowe
Dzięki nim szybko przyrządzisz smaczne zupy, sosy, zapiekanki. Możesz kupić drobiowe, wołowe, grzybowe, pomidorowe, a nawet ziołowe, np. z pietruszką lub lubczykiem. Wrzucasz je do potrawy lub rozpuszczasz we wrzątku i... gotowe.