Kurczak z ananasem
Piersi kurczaka ze słodką skarmelizowaną skórką, plastrami aromatycznego ananasa, o egzotycznym smaku Dalekiego Wschodu.
24.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- puszka ananasa w plastrach,
- 3-4 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Rozdzielić każdą z piersi kurczaka na dwie części. Naciąć je z wierzchu w kratkę. Posolić, posypać pieprzem. Rozgrzać na patelni łyżkę masła i obsmażyć je szybko na złoto.
Posypać brązowym cukrem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 250°C, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Zalać sokiem ananasowym i razem z pokrojonym w kostkę ananasem (4 plastry odłożyć) zapiekać przez 15 minut, a następnie sos z kawałkami ananasa przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podawać z plastrami ananasa podsmażonymi na łyżce masła oraz kulkami ziemniaczanymi (pommes noisette) i sosem.
Mucha Ihnatowicz
zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media