Kusząco i egzotycznie
Coraz chętniej sięgamy po owoce z egzotycznych krajów. Są coraz częstszym dodatkiem do lodów, deserów, soków. Tropikalne owoce, mimo że pochodzą z odległych zakątków świata, są coraz łatwiej dostępne. Wiele z nich możemy kupić w sklepach. Są smaczne i zdrowe dlatego zyskują dużą popularność nie tylko wśród prawdziwych smakoszy.
04.06.2007 | aktual.: 28.06.2010 17:17
Coraz chętniej sięgamy po owoce z egzotycznych krajów. Są coraz częstszym dodatkiem do lodów, deserów, soków. Tropikalne owoce, mimo że pochodzą z odległych zakątków świata, są coraz łatwiej dostępne. Wiele z nich możemy kupić w sklepach. Są smaczne i zdrowe dlatego zyskują dużą popularność nie tylko wśród prawdziwych smakoszy.
Na całym świecie istnieje bardzo wiele gatunków owoców. Niektóre z nich możemy poznać tylko w czasie egzotycznych wakacji, ale dużo z nich jest dostępnych na krajowym rynku.
Jednym z najbardziej znanych owoców jest pochodzący z Persji granat. Wewnątrz kulistego owocu znajdują się czerwone, jadalne słodko – kwaśne pestki. Można je jeść surowe, jako składnik sałatek Z soku (grenadiny) produkuje się napoje, wina i syropy. Granat stanowi źródło witaminy C. Jest niskokaloryczny: 100 g zawiera 77 kalorii.
Azjatyckie specjały
Ciekawym owocem jest persymona(znana także jako kaki lub hebanowiec wschodni). Pochodzi z Chin i Japonii. Jest uprawiana i we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji. Do Europy trafiła w XIII. Owocem persymony są żółtoczerwone jagody podobne do pomidora. Miąższ jest galaretowaty i słodki. Można go jeść na surowo, kandyzowany lub gotowany. Może być składnikiem lodów, galaretek.
Ostatnio w sklepach można spotkać liczi (chińska śliwka). Jest uprawiana w Chinach. Ma pokrytą brodawkami kruchą skórkę pod którą znajduje się galaretowaty jadalny miąższ. Spożywa się ją na surowo, może być dodawany do sałatek lub chińskich dań. Z konserwowanych liczi można zrobić kompot. Chińską śliwkę warto jeść ze względu na niską zawartość kalorii i dużą zawartość witaminy C.
Papaja
Kolejny tropikalny owoc to papaja. Rośnie ona na drzewie podobnym do palmy. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale obecnie jest hodowana we wielu tropikalnych krajach. Owoce mają owalny kształt podobny do gruszki Najpopularniejsze są owoce niewielkie (20 - 30 dag), ale niektóre okazy ważą aż 6 kg. Papaja pokryta jest skórką w różnych odcieniach żółci. Słodkawy Miąższ z licznymi czarnymi ostrymi w smaku, jadalnymi pestkami ma żółtawo-pomarańczowy, łososiowy lub różowy kolor. Papaję je się zazwyczaj na surowo. Kawałki owocu można skropić sokiem z cytryny. Papaję dodaje się ponadto do sałatek, dżemów. Można ją gotować i przyrządzać jak dynię, a także robić z niej różne przetwory takie jak: kompoty, soki i syropy. Papaja jest źródłem cukru i witamin C i A.
[
]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )
NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY!
Egzotyka na talerzu
ZOBACZ TEŻ:
JOANNA LISZOWSKA: UWIELBIAM JEŚĆ I GOTOWAĆ!jest zalecany osobom chorującym na miażdżycę i nadciśnienie.
Inny owoc o niezaprzeczalnych właściwościach zdrowotnych to melon. Należy on do rodziny dyniowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji lub Afryki. Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem miąższu i smakiem. Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Odmiany mniej aromatyczne można doprawiać sokiem z cytryn lub mielonym imbirem. Można je dodawać do sałatek, kompotów, deserów, zup na zimno. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie.
Owoce te, mimo że w 90% składają się z wody, są bogate w witaminy A i C oraz w składniki mineralne, zwłaszcza potas. Są wyjątkowo niskokaloryczne (100 g miąższu dostarcza około 40 kcal).
Mango - doskonałe do deserów
Kolejnym znanym u nas owocem jest mango. Rośnie na dużym, dorastającym do 30 metrów drzewie. Owoce te pochodzą z Indii, ale uprawia się w krajach się je także w Tajlandii, Pakistanie, w Afryce i Ameryce. Mango zazwyczaj ma kształt(w zależności od gatunku) wydłużony i spłaszczony. Owoce pokryte są gładką, czerwonawą skórką. Miąższ jest żółtopomarańczowy i soczysty. Mango można jeść na surowo lub gotowane jako dodatek do deserów i sosów. Jest bogate w składniki odżywcze: białko, sole mineralne, witaminy.
Egzotyka mniej znana
Mniej popularna jest wywodząca się z Indonezji karambola. Owoce o wydłużonym kształcie pokryte żółtozieloną lub żółtobrązową cienką, jadalną skórką. W przekroju poprzecznym mają kształt gwiazdy. Miąższ jest soczysty, żółtozielonkawy i ma słodkawo-kwaśny smak. Jada się go na surowo. Jest dodatkiem do sałatek owocowych i deserów. Nadaje się także na przetwory: galaretki i dżemy. Podsmażona karambola jest używana do dań mięsnych i rybnych.Owoce te zawierają wapń, magnez i żelazo oraz witaminy A i C.
Owoce tropikalne są niezaprzeczalnym źródłem witamin oraz mają oryginalny smak. Dlatego warto je włączyć do jadłospisu chociażby po to, aby urozmaicić codzienną kuchnię niebanalną sałatką lub egzotycznym deserem.
[
]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )
NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY!
Egzotyka na talerzu