Łatwe przepisy dla dzieci
Dzięki łatwym przepisom dla dzieci można nauczyć najmłodszych członków rodziny samodzielnego posługiwania się akcesoriami kuchennymi oraz kreatywnego komponowania składników. Wspólne gotowanie jest nie tylko pożyteczną nauką, ale również świetną zabawą, która potrafi skutecznie odciągnąć od ekranu komputera. Zdrowe burgery? Faszerowane pomidory? A może sernik na zimno? Dla utalentowanych małych kucharzy nie ma rzeczy niemożliwych.
27.09.2018 | aktual.: 27.09.2018 14:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na obiad dla dzieci: zdrowe burgery z mięsem drobiowym
Zapał do gotowania u dzieciaków potrafią wzbudzić nawet tak proste dania jak burgery, które są niczym innym, jak tylko znacznie pożywniejszą wersją kanapek na ciepło. Prawdziwe burgery powinny mieć w środku gruby i soczysty kotlet wołowy, który jest prawdziwym wyzwaniem dla niejednego dorosłego. Warto więc na potrzeby najmłodszych nieco zmodyfikować klasyczny przepis i pomiędzy dwie bułeczki włożyć kotlet z piersi kurczaka, na którym znajdą się same zdrowe dodatki. Przygotowywanie takiego dania daje maluchowi sporo swobody w kuchni. Co prawda do usmażenia kotleta i ewentualnego podgrzania bułeczek w piekarniku będzie potrzebował pomocy rodzica, ale resztę czynności – włącznie w wyborem ulubionych składników – może wykonać już samodzielnie, a nawet nadać specjalną nazwę burgerowi skomponowanemu według autorskiej receptury.
Składniki (na 4 burgery):
- 400 g piersi z kurczaka,
- 4 ciemne kajzerki z mąki pełnoziarnistej,
- dodatki do wyboru, np.: ogórek (świeży i konserwowy), pomidor, papryka w różnych kolorach, sałata, rukola, kiełki, czerwona cebula, rzodkiewka, ser żółty, mozzarella, awokado,
- dowolny sos (najlepiej domowej roboty) lub jogurt naturalny, w ostateczności majonez albo ketchup,
- olej do smażenia,
- pieprz, sól i inne przyprawy (według uznania).
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka myjemy i dzielimy na 4 porcje.
- Kotlety przyprawiamy i smażymy na niewielkiej ilości olej, najlepiej w patelni do grillowania.
- Bułeczki kroimy na pół i wykładamy je na blachę piekarnika. Pieczemy przed 2 minuty w temperaturze 220°C, aż w środku będą ciepłe i miękkie, a na wierzchu chrupiące.
- Na spodzie bułeczek układamy sałatę, mięso i dowolne składniki warstwami.
- Na wierzch wylewamy odrobinę sosu i przykrywamy drugą częścią bułki.
- W burgery możemy wbić długie patyczki do szaszłyków, by łatwiej było jeść.
Przepis na kolację dla dzieci: pomidory faszerowane sałatką z kaszy kuskus
Łatwe przepisy kulinarne dla dzieci powinny pozwalać na przygotowanie nie tylko smacznych i zdrowych, ale również pięknie wyglądających potraw, które znikają ze stołu w mgnieniu oka, nawet jeśli mali kucharze są niejadkami. Do bardzo apetycznych przekąsek należą pomidory faszerowane, zwłaszcza jeśli w środku mają kolorowy farsz. Jako jego główny składnik warto wykorzystać kaszę kuskus, gotową do wykorzystania w kuchni w mgnieniu oka, a przy najbardziej lekkostrawną ze wszystkich kasz.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże pomidory,
- 1 mały zielony ogórek,
- 1/2 szklanki kaszy kuskus,
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 6 plasterków chudej szynki,
- 8 czarnych oliwek,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz i słodka papryka do przyprawienia.
Sposób przygotowania:
- Warzywa i gałązki pietruszki myjemy pod strumieniem bieżącej wody.
- Z pomidora odkrawamy górną część, mniej więcej na 7/8 wysokości.
- Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy gniazdo nasienne i usuwamy pozostałości miąższu, który można wykorzystać do zrobienia przecieru pomidorowego.
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (potrzebną ilość wody najlepiej odczytać na opakowaniu) i przykrywamy do zaparzenia.
- Ogórek, paprykę, szynkę i oliwki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a natkę pietruszki siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy z przyprawami i przestudzonym kuskusem, dolewając oliwy, póki nie uzyskamy lepkiej masy.
- Gotową sałatką wypełniamy wydrążone pomidory w ten sposób, by farsz w górnej części przybrał formę kopułki.
Przepis na deser dla dzieci: sernik na zimno z owocami
Wśród łatwych przepisów dla dzieci nie brakuje pomysłów na szybkie desery, które można przygotować wyrabiania ciasta i pieczenia. Recepta na udany sernik z owocami – przysmak wszystkich małych łasuchów składa się zaledwie z kilku punktów.
Składniki:
- 450 g gęstego serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 250 g kruchych ciastek bez cukru (np. Digestive),
- 300 g masła naturalnego,
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego,
- 60 ml soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- miseczka owoców sezonowych.
Sposób przygotowania:
- Ciastka przesypujemy do woreczka, zawiązujemy go i ściskamy w dłoniach, by się pokruszyły. Możemy pomóc sobie wałkiem do ciasta. Następnie mieszamy je w misce z cukrem i rozdrobnionym masłem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Gotową masę cienką warstwą wykładamy do niewielkiej formy (może być forma do tarty), zwracając uwagę na to, by dobrze trzymała się dna i brzegów.
- Wkładamy formę do zamrażarki, żeby spód sernika stwardniał (wystarczy 15–20 minut).
- W drugiej misce miksujemy serek, a dziecko stopniowo dolewa mleka skondensowanego, soku z cytryny i – na koniec – wsypuje cukier waniliowy.
- Przelewamy masę serową do formy i ponownie wstawiamy ją do schłodzenia, tym razem na dłużej, bo aż na 3 godziny.
- Gotowe ciasto ozdabiamy owocami. Możemy wyciąć z nich ciekawe kształty i ułożyć obrazek według pomysłu dziecka.