Lecznicza cykoria
Jest warzywem, które wciąż nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż posiada duże walory odżywcze, a także... leczy, m.in. dolegliwości wątrobowe.
09.06.2009 | aktual.: 29.06.2010 00:16
Jest warzywem, które wciąż nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż posiada duże walory odżywcze, a także... leczy. Cykorię od dawna stosuje się jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom. Spożywana przez karmiące matki, dzięki zawartości potasu, zwiększa wydzielanie mleka. Czym prędzej spróbujmy poniższe przepisy, może wtedy przekonamy się do tego warzywa.
Cykoria w sosie serowym
- 4 cykorie (po 15 dag),
- 20 dag pełnotłustego twarogu,
- 4 łyżki mleka,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- Po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku,
- Sól, pieprz, kilka kropli sosu tobasco.
Cykorię przepołowić wzdłuż. Połówki dokładnie wymyć pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Starannie wykroić głąb. Ser utrzeć z mlekiem na gładką masę. Cebulę i czosnek obrać, wypłukać, drobno posiekać. Natkę i szczypiorek dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać. Do sera dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz zieleninę. Doprawić solą, pieprzem i sosem tobasco, delikatnie wymieszać. Cykorię ułożyć porcjami na talerzykach, nałożyć na nią masę serową, przybrać natką pietruszki.
Cykoria w sosie winno-pomidorowym
- 4 cykorie,
- 6 dag masła,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz, sok z 1 cytryny,
- 80 ml białego wina,
- 250 ml rosołu z drobiu (może być instant),
- 1 pomidor,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 plasterki szynki lub chudego boczku.
Cykorię przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wyciąć głąb. Osuszoną cykorię posypać solą, pieprzem i obsmażyć na maśle. Wlać sok z jednej cytryny i białe wino. Przez chwilę pogotować, aby płyn odparował. Cykorię zalać bulionem z drobiu, na wierzch położyć kilka płatków masła i dusić około 20 minut.
Przygotować sos: 3 dag masła rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posypać cukrem, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę szynkę, dusić. Na kilka minut przed końcem duszenia cykorii dodać sos, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z mandarynkami
- 4 małe cykorie,
- 3 mandarynki,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sok z 1 mandarynki,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 2 łyżki oleju,
- po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego, sól.
Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w niezbyt grube paski. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki i pokroić. Rozłożyć na kawałkach cykorii. Sok z mandarynki wymieszać z solą, pieprzem czarnym i białym, octem, dodać olej, wymieszać. Sosem polać cykorię, wymieszać. Pomarańczę sparzyć we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić w cieniutkie paseczki, przybrać nimi sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Sałatka może być doskonałym dodatkiem do wątróbki, polędwicy, sznycla czy steku wołowego.