GotowaniePrzepisyLody z cynamonem

Lody z cynamonem

Lody z cynamonem

01.09.2005 12:48, aktual.: 20.02.2006 15:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Deser polać sosem, ozdobić jeżynami.

Składniki:
- 500 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 20 dag jeżyn
- pół cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru waniliowego

Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji,
pozostałe wrzucić do rondelka, podlać łyżką wody, rozgotować,
zmiksować, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku sokiem z cytryny,
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,
lody (nie powinny być zbyt zmrożone) wymieszać z cynamonem,
do pucharków włożyć trochę bitej śmietany i kilka lodowych kulek, deser polać sosem, ozdobić odłożonymi jeżynami.

Komentarze (3)