01.09.2005 12:48, aktual.: 20.02.2006 15:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Deser polać sosem, ozdobić jeżynami.
Składniki:
- 500 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 20 dag jeżyn
- pół cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru waniliowego
Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji,
pozostałe wrzucić do rondelka, podlać łyżką wody, rozgotować,
zmiksować, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku sokiem z cytryny,
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,
lody (nie powinny być zbyt zmrożone) wymieszać z cynamonem,
do pucharków włożyć trochę bitej śmietany i kilka lodowych kulek, deser polać sosem, ozdobić odłożonymi jeżynami.