GotowaniePrzepisyŁosoś z cebulą

Łosoś z cebulą

Łosoś z cebulą
23.11.2005 12:00, aktualizacja: 20.02.2006 15:36

Posypać posiekanym oregano i koperkiem, podawać z ziemniakami z wody.

15 min, 6 porcji
Porcja 300 kcal

Składniki:
- 80 dag patroszonego łososia lub 6 dzwonek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz biały
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- gałązka oregano
- koperek

Rybę umyć, oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć ściereczką lub bibułkowym ręcznikiem,
pokroić na dzwonka,
skropić cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce,
włożyć do rondla, podlać winem i olejem, dodać obrane i pokrojone na krążki cebule,
dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż ryba będzie zupełnie miękka (to będzie trwać około 10 min), rybę wyjąć, posypać posiekaną zieleniną, podawać z ziemniakami z wody.