Matcha – zdrowsza niż zielona herbata
Matcha wytwarzana jest poprzez zmielenie wysokogatunkowej zielonej herbaty. Można więc określić ją jako herbatę w proszku. Już od VII wieku w Japonii służyła jako remedium na większość dolegliwości fizycznych oraz duchowych. Można ją spożywać zarówno w formie naparu, jak i dodawać ją do koktajli, zup, wypieków, deserów oraz sałatek. Matcha sprawia, że potrawy zyskują intensywnie zielony kolor oraz wzbogacone są o unikalne wartości zdrowotne.
Właściwości herbaty Matcha
Wymieniając właściwości herbaty Matcha, warto rozpocząć od tego, że jest bogata w przeciwutleniacze o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Pijąc klasyczną zieloną herbatę, korzystamy z właściwości naparu. Podczas spożywania Matchy połykamy również zmieloną herbatę. Sprawia to, że możemy korzystać z całości walorów zdrowotnych zawartych w roślinie. Polifenole znajdujące się w naparze wspomagają walkę z chorobami serca oraz cukrzycy. Powinien ją pić każdy, kto chce poprawić kondycję skóry ze względu na jej właściwości przeciwstarzeniowe. Z jej walorów powinni korzystać palacze lub osoby, które rzuciły palenie, ponieważ matcha wpływa na eliminację wolnych rodników przyspieszających starzenie organizmu, których nadmiar jest skutkiem nałogu tytoniowego. Codzienne picie naparu podkręca metabolizm i w efekcie pozwala na szybsze zrzucenie kilogramów.
Matcha pobudza i uspokaja jednocześnie?
Matcha jest produktem, który idealnie zastąpi kawę. Kofeina oraz L-teanina w niej zawarte sprawiają, że po jej wypiciu poczujesz się zrelaksowany, ale twój umysł osiągnie stan najwyższego skupienia. Takie połączenie zastąpi stan niezdrowego pobudzenia oraz nerwowości, który zwykle towarzyszy po wypiciu kawy lub napoju energetyzującego. Energia, którą odczujesz po jej spożyciu, będzie wzrastać stopniowo i utrzyma się przez długi czas. Dodatkowo dzięki dużej ilości chlorofilu napój ten oczyści twój organizm z toksyn.
Sposób przygotowania oraz cena herbaty Matcha
Jak przygotować Matchę? Tradycyjny rytuał związany z jej przyrządzaniem jest dość skomplikowany. W domowych warunkach wystarczy do filiżanki wsypać łyżeczkę herbaty i zalać wodą o temperaturze 80 stopni. Napar należy wymieszać energicznie w celu pozbycia się grudek i gotowe! Zaleca się picie jednej szklanki dziennie. 80 g herbaty Matcha można zakupić już za około 20 złotych. Na jeden napar przypada łyżeczka proszku, opakowanie wystarcza więc na kilka tygodni.
Zastosowanie Matchy w kuchni
Herbatę Matcha możesz spożywać nie tylko w postaci naparu. Sprawdzi się jako dodatek w kuchni, którym wzbogacisz swe codzienne potrawy. Dodawana do ciast nada im piękny, zielony kolor. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie koktajlu owocowo-warzywnego lub smoothie, a także jako składnik domowych lodów bananowych. Jak widać, jest to herbata nadzwyczaj odżywcza oraz uniwersalna w zastosowaniu.