Migdały na odchudzanie. Wartości odżywcze i właściwości
Migdały wpływają korzystnie na układ kostny i nerwowy, pracę serca czy wygląd skóry i paznokci. To jednak nie wszystkie korzyści płynące ze spożywania migdałów. Jakie są wartości odżywcze migdałów oraz jak wspomagają odchudzanie?
03.10.2018 | aktual.: 10.01.2019 13:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Migdały - składniki mineralne
Dzięki złożonej strukturze migdały bogate są w takie pierwiastki jak magnez i wapń. Ten pierwszy wpływa korzystnie na budowę kości, wzmacniając je i chroniąc przed uszkodzeniami, a drugi pozytywnie wpływa na organizm w sytuacjach stresu i nadmiernego wysiłku, który w rezultacie prowadzi do przemęczenia.
Oprócz tego migdały posiadają w składzie znaczne ilości innych pierwiastków, w tym: potas, fosfor oraz cynk. Każdy z nich pełni inną, ważną funkcję w naszym organizmie. Potas korzystnie wpływa na prawidłowy rytm serca, fosfor jest budulcem zębów, a regularne stosowanie cynku znacznie poprawia kondycję paznokci oraz włosów.
Witaminy w migdałach
Poza popularnymi pierwiastkami migdały są również źródłem licznych witamin. Jedną z nich jest witamina E, która będąc przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na kondycję skóry odmładzając ją poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami.
Oprócz tego regularne stosowanie witaminy E zmniejsza ilość zmarszczek oraz poprawia działanie naczyń krwionośnych, dlatego często nazywa się ją eliksirem młodości. Kolejną z witamin w migdałach jest popularna witamina B, która podobnie jak magnez korzystnie wpływa zarówno na koncentrację oraz pamięć, wspomagając działanie układu nerwowego.
Migdały źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
Migdały poza zawartością witamin i minerałów w swoim składzie posiadają także niezwykle ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane są w niemal wszystkich popularnych dietach. Zawdzięczają to właściwościom wpływającym pozytywnie na wzrost frakcji HDL, co przekłada się na obniżenie cholesterolu oraz wyrównanie poziomu glikemii w krwiobiegu.
Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach hamują wchłanianie glukozy przez jelita, przez co chronią organizm przed takimi chorobami jak: miażdżyca, cukrzyca, zawał oraz inne dolegliwości układu krążenia.
Migdały na odchudzanie
Migdały od lat znane są ze swoich właściwości wspomagających proces odchudzania. Przyspieszają one metabolizm oraz regulują pracę jelit, a posiadając w swojej strukturze błonnik, zapewniają uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie i zapobiega podjadaniu.
Na koniec warto dodać, że aby jak najlepiej wykorzystać właściwości migdałów, powinno się je spożywać w formie dodatku do dania głównego lub sałatki.
Migdały w ciąży
Wszystkie wymienione wcześniej zalety migdałów sprawiają, że są to produkty szczególnie polecane dla kobiet w ciąży. Jednak poza minerałami, witaminami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w ich składzie znajduje się również kwas foliowy, który ułatwia przyswajanie wapnia. Ten pierwiastek neutralizuje kwasy żołądkowe oraz zapobiega nudnościom, będąc świetnym remedium na zgagę.