FitnessMigdały na odchudzanie. Wartości odżywcze i właściwości

Migdały na odchudzanie. Wartości odżywcze i właściwości

Migdały na odchudzanie. Wartości odżywcze i właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
03.10.2018 00:55, aktualizacja: 10.01.2019 13:15

Migdały wpływają korzystnie na układ kostny i nerwowy, pracę serca czy wygląd skóry i paznokci. To jednak nie wszystkie korzyści płynące ze spożywania migdałów. Jakie są wartości odżywcze migdałów oraz jak wspomagają odchudzanie?

Migdały - składniki mineralne

Dzięki złożonej strukturze migdały bogate są w takie pierwiastki jak magnez i wapń. Ten pierwszy wpływa korzystnie na budowę kości, wzmacniając je i chroniąc przed uszkodzeniami, a drugi pozytywnie wpływa na organizm w sytuacjach stresu i nadmiernego wysiłku, który w rezultacie prowadzi do przemęczenia.

Oprócz tego migdały posiadają w składzie znaczne ilości innych pierwiastków, w tym: potas, fosfor oraz cynk. Każdy z nich pełni inną, ważną funkcję w naszym organizmie. Potas korzystnie wpływa na prawidłowy rytm serca, fosfor jest budulcem zębów, a regularne stosowanie cynku znacznie poprawia kondycję paznokci oraz włosów.

Witaminy w migdałach

Poza popularnymi pierwiastkami migdały są również źródłem licznych witamin. Jedną z nich jest witamina E, która będąc przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na kondycję skóry odmładzając ją poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami.

Oprócz tego regularne stosowanie witaminy E zmniejsza ilość zmarszczek oraz poprawia działanie naczyń krwionośnych, dlatego często nazywa się ją eliksirem młodości. Kolejną z witamin w migdałach jest popularna witamina B, która podobnie jak magnez korzystnie wpływa zarówno na koncentrację oraz pamięć, wspomagając działanie układu nerwowego.

Migdały źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych

Migdały poza zawartością witamin i minerałów w swoim składzie posiadają także niezwykle ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane są w niemal wszystkich popularnych dietach. Zawdzięczają to właściwościom wpływającym pozytywnie na wzrost frakcji HDL, co przekłada się na obniżenie cholesterolu oraz wyrównanie poziomu glikemii w krwiobiegu.

Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach hamują wchłanianie glukozy przez jelita, przez co chronią organizm przed takimi chorobami jak: miażdżyca, cukrzyca, zawał oraz inne dolegliwości układu krążenia.

Migdały na odchudzanie

Migdały od lat znane są ze swoich właściwości wspomagających proces odchudzania. Przyspieszają one metabolizm oraz regulują pracę jelit, a posiadając w swojej strukturze błonnik, zapewniają uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie i zapobiega podjadaniu.

Na koniec warto dodać, że aby jak najlepiej wykorzystać właściwości migdałów, powinno się je spożywać w formie dodatku do dania głównego lub sałatki.

Migdały w ciąży

Wszystkie wymienione wcześniej zalety migdałów sprawiają, że są to produkty szczególnie polecane dla kobiet w ciąży. Jednak poza minerałami, witaminami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w ich składzie znajduje się również kwas foliowy, który ułatwia przyswajanie wapnia. Ten pierwiastek neutralizuje kwasy żołądkowe oraz zapobiega nudnościom, będąc świetnym remedium na zgagę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także