GotowaniePrzepisyMini serniczki z czekoladą i śliwką

Mini serniczki z czekoladą i śliwką

Typowe jesienne owoce, serowa masa i czekoladowy akcent. Takie babeczki są nie tylko pyszne, ale i proste w przygotowaniu. Przepis poleca Ola, autorka bloga „Cukrowa Wróżka”.

Mini serniczki z czekoladą i śliwką
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

22.11.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:14

Składniki na ok. 11-12 serniczków:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g masła
1 żółtko

Masa serowa:
300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
ok. 8-9 śliwek, przekrojonych na ćwiartki

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko. Miksujemy na jednolitą masą, a potem dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do czasu powstania wilgotnych okruszków. Połowę z nich wgniatamy w denka foremek (można użyć kokilków lub tekturowych papilotek do muffinków) i ugniatamy palcami lub łyżeczką.

Ser ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze chwilę. Masę wykładamy do foremek. Wciskamy do niej po 2-3 ćwiartki śliwek. Posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Zobacz także: podwójnie czekoladowe brownie z Oreo

Zobacz także

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Komentarze (4)