Sernik bounty
Serowa masa i smak kokosa? To brzmi jak spełnienie marzeń dla fanów słodkości. To ciasto łatwo zrobisz w domu.
26.10.2016 | aktual.: 27.10.2016 01:54
Jak przekonuje Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", mleczko kokosowe, wiórki kokosowe i Malibu, a do tego polewa kokosowo-czekoladowa sprawiają, że wielbiciele kokosa na pewno się nie rozczarują. Do zrobienia tego ciasta należy przygotować tortownicę o średnicy 16-18 cm.
Składniki na spód:
- 130 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
- 30 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
- 2 jaja
- 130 g cukru
- 130 g mleczka kokosowego z puszki
- 50 g wiórków koksowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)
Polewa:
- 100 g mleczka kokosowego z puszki
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 posiekane batoniki kokosowe do dekoracji
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka na spód kruszymi na drobne okruszki i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Całość łączymy z roztopionym masłem i wgniatamy w spód tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, kolejno jajka, Malibu, a na końcu mąkę. Całość rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Pieczemy ok. godzinę w 160 stopniach. Brzegi powinny sie lekko zarumienić. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy z formy. Na polewę podgrzewamy w garnuszku mleczko kokosowe z czekoladą. Najbezpieczniej jest zrobić to na parze. Kiedy całość się roztopi i lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Lekko ciepłą polewą polewamy sernik. Wierzch dekorujemy posiekanymi batonikami. Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz także: pyszy orzechowo-karmelowy tort snikers