GotowaniePrzepisySernik bounty

Sernik bounty

Sernik bounty
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl
26.10.2016 08:25, aktualizacja: 27.10.2016 01:54

Serowa masa i smak kokosa? To brzmi jak spełnienie marzeń dla fanów słodkości. To ciasto łatwo zrobisz w domu.

Jak przekonuje Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", mleczko kokosowe, wiórki kokosowe i Malibu, a do tego polewa kokosowo-czekoladowa sprawiają, że wielbiciele kokosa na pewno się nie rozczarują. Do zrobienia tego ciasta należy przygotować tortownicę o średnicy 16-18 cm.

Składniki na spód:

  • 130 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
  • 2 jaja
  • 130 g cukru
  • 130 g mleczka kokosowego z puszki
  • 50 g wiórków koksowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)

Polewa:

  • 100 g mleczka kokosowego z puszki
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 posiekane batoniki kokosowe do dekoracji

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka na spód kruszymi na drobne okruszki i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Całość łączymy z roztopionym masłem i wgniatamy w spód tortownicy. Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, kolejno jajka, Malibu, a na końcu mąkę. Całość rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Pieczemy ok. godzinę w 160 stopniach. Brzegi powinny sie lekko zarumienić. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy z formy. Na polewę podgrzewamy w garnuszku mleczko kokosowe z czekoladą. Najbezpieczniej jest zrobić to na parze. Kiedy całość się roztopi i lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Lekko ciepłą polewą polewamy sernik. Wierzch dekorujemy posiekanymi batonikami. Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz także: pyszy orzechowo-karmelowy tort snikers

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także