FitnessMleko chroni przed cukrzycą typu II

Mleko chroni przed cukrzycą typu II

Mleko chroni przed cukrzycą typu II
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
21.12.2010 19:10, aktualizacja: 22.12.2010 00:08

Regularne spożywanie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60 proc. - wynika z badań amerykańskich naukowców.

Regularne spożywanie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60 proc. - wynika z badań amerykańskich naukowców. Naukowcy Harvard School of Public Health sądzą, iż picie mleka może pomóc organizmowi w ustrzeżeniu się przed cukrzycą typu II, wyrastającą na podłożu otyłości i mało ruchliwego trybu życia oraz przed innymi zakłóceniami przemiany materii i energii.

Cytowany w publikacji "The Annals of Internal Medicine" dr Dariush Mozaffarian przekonuje, że badania po raz pierwszy wykazały występowanie związku między (obecnym w produktach mlecznych) palmitynowym kwasem w postaci trans, a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

- Zastanawiamy się, czy ten typ kwasu tłuszczowego występujący w naturalnej postaci w produktach mlecznych może częściowo naśladować biologiczną rolę swego odpowiednika w postaci cis produkowanego przez ciało - mówi Mozaffarian. Różnica między kwasami tłuszczowymi trans a cis dotyczy odmiennego sposobu wiązania się atomów węgla.

Kierujący badaniami prof. Gokhan Hotamisligil wskazuje, że palmitynowy kwas odmiany trans ma "silny efekt ochronny", silniejszy w przypadku cukrzycy, niż inne substancje, ale potrzebne są dalsze prace, by ustalić, jaki jest mechanizm jego działania.

Naukowcy badali 3700 osób w okresie 20 lat. Analizowali m. in. poziom glukozy we krwi, insuliny i poziomy kwasów tłuszczowych. Ustalili, że wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans mają związek ze zdrowszymi poziomami cholesterolu we krwi i insuliny.

U osób o najwyższych poziomach kwasów palmitynowych w postaci trans ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II zmniejszyło się o 60 proc. - ocenili prowadzący badania.

Inne badania wykazują, że korzyści dla zdrowia wynikające z konsumpcji mleka przewyższają wszelkie możliwe wynikające stąd zagrożenia, zmniejszając liczbę przypadków śmiertelnych na podłożu pospolitych chorób o 15-20 proc.

2,3 mln Brytyjczyków cierpi na cukrzycę typu II, atakującą głównie osoby w starszym wieku.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także