Mleko lekiem na dnę moczanową?
Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów, która powoduje dotkliwy ból i nadwrażliwość w stawach (szczególnie palców nóg). Nowe badania wykazały, że dołączenie odtłuszczonego wzbogaconego mleka może pomóc w osłabieniu napadów choroby.
04.07.2014 | aktual.: 04.07.2014 11:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów, która powoduje dotkliwy ból i nadwrażliwość w stawach (szczególnie palców nóg). Nowe badania wykazały, że dołączenie odtłuszczonego wzbogaconego mleka może pomóc w osłabieniu napadów choroby.
Wcześniejsze badania sugerowały, że ludzie stosujący dietę ubogą w produkty mleczne są bardziej narażeni na dnę moczanową. Naukowcy z University of Auckland zbadali zatem wpływ codziennego picia wzbogaconego odtłuszczonego mleka na zdrowie. Mleko zostało dodatkowo wzbogacone naturalnie występującymi substancjami znajdującymi w produktach mlecznych - glikomakropeptydami i wyciągiem z tłuszczu mlecznego. Wyniki badań opublikowano w amerykańskim "Roczniku Chorób Rematycznych" ("Annals of the Rheumatic Diseases").
Pacjenci, u których zdiagnozowaną dnę, byli monitorowani przez okres trzech miesięcy w celu oceny częstości występowania ataków choroby - u wszystkich 120 uczestników zanotowano co najmniej dwa ataki choroby w poprzednich czterech miesiącach. Uczestników podzielono na trzy równoliczne grupy, pierwsza przyjmowała laktozę w proszku, druga odtłuszczone mleko w proszku, trzecia zaś wzbogacone odtłuszczone mleko w proszku.
Wszystkie grupy mieszały opisywane substancje z 250 ml wody i wypijały je codziennie. Poproszono też uczestników o notowanie odczuwania bólu oraz ataków choroby. Ponadto wszyscy uczestnicy co miesiąc chodzili do kliniki w celu przeprowadzenia badań i otrzymania odpowiednich leków.
U osób pijących wzbogacone mleko odtłuszczone zanotowano istotne zmniejszenie częstości występowania ataków choroby w porównaniu do innych grup, a także zmniejszenie bólu i obniżenie poziomu kwasu moczowego w moczu. Oznacza to, że składniki wzbogaconego mleka mogą mieć wpływ na odpowiedź zapalną wywołaną obecnością kryształów moczanowych.
na podstawie dailymail.com/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl