FitnessModa na jedzenie łożyska!

Moda na jedzenie łożyska!

Moda na jedzenie łożyska!

29.03.2012 21:14, aktual.: 30.03.2012 14:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie bez powodu niemal wszystkie ssaki zjadają łożysko po porodzie. Badacz tego zjawiska, prof. psychologii i neurofizjologii Mark Kristal z University of Buffalo (USA) zastanawia się, dlaczego nie robią tego ludzie.

Nie bez powodu niemal wszystkie ssaki zjadają łożysko po porodzie. Badacz tego zjawiska, prof. psychologii i neurofizjologii Mark Kristal z University of Buffalo (USA) zastanawia się, dlaczego nie robią tego ludzie. Kristal studiuje zjawisko placentofagii - czyli zjadania łożyska - już od ponad 40 lat i jest uważany za eksperta w tej dziedzinie. Jego zdaniem zjadanie łożyska może być korzystne zarówno dla matek, jak i innych osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

W przypadku zwierząt dowiedziono, że zjadanie łożyska poprawia więź samicy z potomstwem oraz działa znieczulająco i zwiększa szanse na kolejną ciążę. U zwierząt nie zaobserwowano depresji poporodowej, w przypadku której może dochodzić do agresji wobec dziecka. Być może łożysko zawiera składniki zapobiegające temu problemowi, choć nie ma na to naukowych dowodów. Jak jednak zauważa profesor, o ile znalezienie dowodów na takie działanie łożyska byłoby znaczące, to ich nieznalezienie nie zapobiegnie dalszym spekulacjom na ten temat.

Ostatnio pojawiła się "moda" na spożywanie łożyska na surowo, w formie potraw czy tabletek (co ostatnio zrobiła aktorka January Jones). Według Kristala jest to odbiciem niezweryfikowanych doniesień z lat 60. i 70. XX wieku o osobach spożywających łożyska w ramach "powrotu do natury". Jednak sam Kristal nie znalazł dowodu, by zjadanie łożyska było przyjętym zachowaniem w jakiejkolwiek kulturze na świecie. Naukowca intryguje przede wszystkim to, dlaczego nie robimy i - prawdopodobnie - nigdy nie robiliśmy tego, co robią samice wszystkich innych ssaków.

Artykuł Kristala na temat zjadania łożyska przez ludzi i zwierzęta zostanie opublikowany 30 marca na łamach pisma "Ecology of Food and Nutrition".

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (40)