Mroźne drinki
Smak egzotycznej limonki w połączeniu z krystalicznie czystą wódką daje niezwykle orzeźwiający efekt.
*Lime Fresh *Limonki pokrojone na małe ćwiartki zasypać łyżką brązowego cukru w wysokiej szklance i zgnieść tak, aby puściły sok. Posypać kruszonym lodem i świeżą miętą. Miętę posypać znowu lodem i zalać 40 ml wódki Finlandia Lime. Dopełnić wodą sodową. Nie mieszać.
*Midnight Sun *Małe kawałki cytryny, limonki i pomarańczy zgnieść w wysokiej szklance z łyżką brązowego cukru. Zasypać kostkami lodu i zalać 40 ml wódki Finlandia Lime. Dopełnić sokiem pomarańczowym i kroplą creme de cassis.
*Przekąski *- Świeży ananas, szynka parmeńska, galaretka malinowa lub pomarańczowa, duża garść świeżych lub mrożonych malin, 1/3 szklanki cukru. Przygotować według przepisu galaretkę pomarańczową. Maliny gotować z cukrem do zredukowania objętości o 1/2. Wymieszać galaretkę z malinami. Ostudzić. Ananas ucięty w kształcie łódeczki owinąć plastrem szynki parmeńskiej. W zagłębieniu ułożyć łyżeczką galaretkę.
- W łyżeczce miodu, soku z cytryny i soku z pomarańczy zamarynować świeży ogórek pocięty na pałeczki. Zmiksować biały twarożek na gładką masę, dodać szczypiorek, sól, pieprz i tartą, suszoną skórkę cytrynową. Ułożyć na ogórku plaster wędzonego łososia, kleks twarożku i kawior z łososia.
Mucha Ihnatowicz