GotowaniePrzepisyMuffiny ze spaghetti bolognese

Muffiny ze spaghetti bolognese

Muffiny ze spaghetti bolognese
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
21.05.2015 06:18, aktualizacja: 21.05.2015 13:27

Muffiny ze spaghetti bolognese to rewelacyjny pomysł nie tylko dla dzieci, ale też na wszelkie pikniki, zabranie ich w trasę, do pracy lub na uczelnię w ramach niebanalnego obiadu. Każdy miłośnik zabawnych i nietypowych pyszności będzie nimi zachwycony - w szczególności najmłodsi!

Muffiny ze spaghetti bolognese to rewelacyjny pomysł nie tylko dla dzieci, ale też na wszelkie pikniki, zabranie ich w trasę, do pracy lub na uczelnię w ramach niebanalnego obiadu. Każdy miłośnik zabawnych i nietypowych pyszności będzie nimi zachwycony - w szczególności najmłodsi!

Makaron i sos boloński idealnie ze sobą współgrają, a stworzenie z tego duetu muffinek skutecznie wprowadzi powiew świeżości do codziennego zestawienia monotonnych obiadów. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, efekt końcowy natomiast pozytywnie zaskakujący, a smak cóż, smakują obłędnie, jak przystało na połączenie makaronu i sosu bolońskiego.
Składniki na muffiny ze spaghetti (ok. 6-8 szt): 200g makaronu spaghetti, ok. 300-400g sosu bolońskiego. Dodatkowo: kawałek sera żółtego, świeże listki bazylii.

Przygotowanie: ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj w misce z gotowym sosem (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Porcje wymieszanego makaronu z sosem nakładaj do foremek na muffiny. Na wierzch nałóż więcej mięsnego sosu, aby powstały "czapeczki". Piecz w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut do czasu, aż całość będzie zwarta. Upieczone muffiny tuż po wyjęciu z piekarnika obsyp startym żółtym serem i udekoruj listkami bazylii.

Sugestie:Nie polecam korzystania jedynie z papilotek do muffinek. One mogą być wykorzystane w tym przypadku jako uzupełnienie. Całość jest zbyt ciężka, aby sam papier utrzymał muffiny w ładnym kształcie dlatego też polecam pieczenie muffinek w formie sylikonowej, metalowej lub ceramicznej. Do formy na muffiny możesz też najpierw nałożyć ugotowany makaron i przykryć go warstwą sosu. Wersję light przygotujesz używając makaronu pełnoziarnistego.

* www.justmydelicious.com Paulina Krajewska*

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także