GotowaniePrzepisyMuffiny ze spaghetti bolognese

Muffiny ze spaghetti bolognese

Muffiny ze spaghetti bolognese to rewelacyjny pomysł nie tylko dla dzieci, ale też na wszelkie pikniki, zabranie ich w trasę, do pracy lub na uczelnię w ramach niebanalnego obiadu. Każdy miłośnik zabawnych i nietypowych pyszności będzie nimi zachwycony - w szczególności najmłodsi!

Muffiny ze spaghetti bolognese
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

21.05.2015 | aktual.: 21.05.2015 13:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Muffiny ze spaghetti bolognese to rewelacyjny pomysł nie tylko dla dzieci, ale też na wszelkie pikniki, zabranie ich w trasę, do pracy lub na uczelnię w ramach niebanalnego obiadu. Każdy miłośnik zabawnych i nietypowych pyszności będzie nimi zachwycony - w szczególności najmłodsi!

Makaron i sos boloński idealnie ze sobą współgrają, a stworzenie z tego duetu muffinek skutecznie wprowadzi powiew świeżości do codziennego zestawienia monotonnych obiadów. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, efekt końcowy natomiast pozytywnie zaskakujący, a smak cóż, smakują obłędnie, jak przystało na połączenie makaronu i sosu bolońskiego.
Składniki na muffiny ze spaghetti (ok. 6-8 szt): 200g makaronu spaghetti, ok. 300-400g sosu bolońskiego. Dodatkowo: kawałek sera żółtego, świeże listki bazylii.

Przygotowanie: ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj w misce z gotowym sosem (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Porcje wymieszanego makaronu z sosem nakładaj do foremek na muffiny. Na wierzch nałóż więcej mięsnego sosu, aby powstały "czapeczki". Piecz w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut do czasu, aż całość będzie zwarta. Upieczone muffiny tuż po wyjęciu z piekarnika obsyp startym żółtym serem i udekoruj listkami bazylii.

Sugestie:Nie polecam korzystania jedynie z papilotek do muffinek. One mogą być wykorzystane w tym przypadku jako uzupełnienie. Całość jest zbyt ciężka, aby sam papier utrzymał muffiny w ładnym kształcie dlatego też polecam pieczenie muffinek w formie sylikonowej, metalowej lub ceramicznej. Do formy na muffiny możesz też najpierw nałożyć ugotowany makaron i przykryć go warstwą sosu. Wersję light przygotujesz używając makaronu pełnoziarnistego.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (4)