GotowaniePrzepisyNa mrozy? Grzańce

Na mrozy? Grzańce

Świetnie rozgrzewają! Połączone z ziołami i korzennymi przyprawami dobrze wpływają też na trawienie.

Na mrozy? Grzańce

Zaproponuj swoim gościom gorący napój, z niewielkim dodatkiem alkoholu lub bez. Pamiętaj jednak, że wszystkie podgrzewane alkohole mają więcej mocy niż zimne.

Niewielkie ilości działają leczniczo, zapobiegają zaziębieniom. Lepiej jednak ich unikać, kiedy choroba się już rozwinęła - mogą wtedy zaszkodzić. Aby robiony przez ciebie napój miał smak, aromat i moc, naczynie z grzańcem postaw na małym ogniu i podgrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj ulubione przyprawy. Nie można z nimi jednak przesadzać, bo smaki się pomieszają. Rozlej trunek do szklanek i podawaj gorący, ostudzony jest mniej smaczny.

*Przepisy na smakowite ciepłe napoje Wino z cytryną *- Do rondelka wlej pół butelki czerwonego półwytrawnego wina
- wrzuć 2-3 goździki, podgrzej, przecedź przez sitko
- posłodź łyżką miodu, wyciśnij sok z połowy cytryny, wymieszaj
- rozlej do kieliszków, do każdego wrzuć plasterek cytryny.

*Herbata z przyprawami *- Zaparz w dzbanku 1 l mocnej czarnej herbaty, dodaj kawałek laski cynamonu i 3-4 goździki
- wyciśnij sok z 2 pomarańczy, połącz z herbatą
- płyn podgrzej, jeśli lubisz, dodaj do smaku cukier, rozlej do szklaneczek lub filiżanek
- przed rozlaniem możesz wyjąć przyprawy, wtedy herbata nie nabierze goryczki.

*Z owocami *- Zaparz 3/4 l mocnej herbaty, połącz z 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
- dodaj pół szklanki syropu owocowego, np. z malin lub czarnej porzeczki, dokładnie wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj
- wlej kieliszek rumu lub araku, dodaj pokrojone cytrusy.

Aromatyczne przyprawy Cynamon - można go kupić w proszku, rzadziej w kawałkach. Jest cenioną przyprawą, dodawaną do strudla, szarlotki, ryżu na słodko, korzennych ciasteczek, kompotów, a nawet mięs (baraniny, gęsi). Niezbędny dodatek do grzanego wina, podkreśla jego smak.
Anyżek gwiazdkowaty - na wierzchołkach gwiazdeczek ma torebki nasienne z aromatycznym olejkiem eterycznym. Dodawany do ciast, napojów, wódki.
Goździki - znana korzenna przyprawa, o przyjemnym zapachu, nieco piekąca. Stosowana z umiarem nadaje smak pasztetom, wołowinie, kompotom i grzanym napojom alkoholowym.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)