GotowaniePrzepisyNajsłynniejsze drinki świata

Najsłynniejsze drinki świata

Najsłynniejsze drinki świata
10.12.2006 13:08, aktualizacja: 30.06.2010 00:31

Wieczór z przyjaciółmi warto rozpocząć koktajlem lub aperitifem. Uprzyjemni on chwile oczekiwania na posiłek oraz pobudzi żołądek.

Słynne dziś drinki często powstawały przypadkowo. Były wynikiem pomyłek barmana lub odważnych eksperymentów gospodarzy przyjęcia. Były też i takie napoje, które znano od lat, ale sławę zdobyły dopiero wówczas, gdy zyskały aprobatę znanych osobistości lub zostały opisane w książkach lub filmach.

Jedno jest pewne, wszystkie znane koktajle mają niepowtarzalny smak i bajeczny wygląd. Jednak żeby móc się nimi zachwycać, trzeba je przygotowywać ze świeżo wyciśniętych soków (np. z limonki, pomarańczy) i podawać z dużą ilością lodu. Muszą być dobrze schłodzone, ale nie rozcieńczone!

*Martini Dry *Ten najsłynniejszy koktajl to ulubiony napój Jamesa Bonda – pod warunkiem, że jest wstrząśnięty
(przygotowany w shakerze), nie mieszany. Robi się go z 3 części ginu i 1 części wytrawnego wermutu, ozdabia zieloną, niewypestkowaną oliwką.

*Bloody Mary *Krwawą Mary rozsławił Ernest Hemingway. Robi się ją z kieliszka wódki, 2 kieliszków soku pomidorowego i soku z połowy cytryny. Przyprawia sosem worcester, tabasco, solą i pieprzem. Podaje w wysokiej szklance z lodem i łodygą selera naciowego.

*Pina Colada *To kwintesencja tropiku. 40 ml białego rumu, 20 ml likieru kokosowego, 100 ml soku ananasowego i kieliszek śmietanki wstrząsa się z lodem. Podaje w wysokiej szklance, ozdabia cząstką ananasa.

*Mojito *By przygotować ten drink, do wysokiej szklanki trzeba wrzucić listki mięty, lekko je rozgnieść, dodać 2 łyżeczki cukru, pokruszony lód, wlać 50 ml białego rumu, sok wyciśnięty z limonki, uzupełnić wodą gazowaną.

*Blue Lagoon *Bajeczny smak i egzotyczny kolor. Do shakera wkłada się kostki lodu, dodaje 40 ml wódki, 15 ml soku z cytryny, 15 ml niebieskiego curaųao. Po wymieszaniu drink trzeba przecedzić i przelać do kieliszka koktajlowego.

*Tequila Sunrise *W shakerze miesza się 50 ml tequili, 120 ml soku z pomarańczy z lodem. Przelewa do wysokiej szklanki i wlewa 10 ml grenadiny. Powstaje wtedy piękny, cieniowany wzór.

*Margarita *Wymyśliła go piękna Meksykanka. W shakerze miesza się kostki lodu, 40 ml tequili, 20 ml białego curaųao, 10 ml soku z limony i odrobinę soli. Przecedzony napój wlewa się do kieliszka ozdobionego solą, dekoruje plasterkiem limonki. W innej wersji do shakera wsypuje się drobno kruszony lód i koktajl pije się podany na lodzie.

*Rad kilka *- Do dekoracji drinków używa się tych samych owoców, z których zostały przygotowane. Najczęściej są to plasterki cytryny, limony, kawałki ananasa, świeże zioła, wisienki koktajlowe, oliwki, marynowane cebulki.
- Koktajle podaje się w przezroczystych, szerokich u góry kielichach lub wysokich szklankach.
- By ozdobić brzeg kieliszka, najpierw trzeba go posmarować np. sokiem z pomarańczy czy cytryny, a potem zanurzyć w cukrze albo soli. Uatrakcyjni to też smak koktajlu.

Zdjęcia pochodzą z książki Larousse "Koktajle", Larousse Polska, Wrocław 2005.
www.siedmiorog.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także