Naleśniki ruskie
Jak podkreśla autorka tego przepisu, Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious, naleśniki ruskie to wariacja na temat ruskich pierogów i to bardzo udana.
12.01.2016 | aktual.: 12.01.2016 09:04
Pierogi ruskie to klasyka w polskiej kuchni. Aromatyczny farsz ziemniaczany z dodatkiem sera i cebulki to dla wielu smak dzieciństwa. Ale warto nieco urozmaicić to danie. Jak podkreśla autorka tego przepisu, Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious, naleśniki ruskie to wariacja na temat ruskich pierogów i to bardzo udana. Taki obiad sprawdzi się u wszystkich tych, którym pierogi chwilowo się przejadły, a także u tych osób, które lubią eksperymenty w kuchni.
Składniki na naleśniki (około 10-14 sztuk: 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml mleka, 250 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego.
Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor.
Składniki na farsz: 600 g ziemniaków, 500 g twarogu, 100 g bryndzy, 2 duże cebule, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, pieprz czarny do smaku.
Obrane, ugotowane i ostudzone ziemniaki połącz dokładnie z pozostałymi składnikami na jednolitą masę (pokrojoną w drobną kostkę cebulę wcześniej podsmaż). Porcje gotowego farszu nakładaj na usmażone naleśniki, zwiń i już. Naleśniki ruskie można podawać z podsmażonymi na maśle pieczarkami, ale doskonale smakują również ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub kwaśną, gęstą śmietaną.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com